Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nenajavljeno probijanje zvučnog zida uznemirilo Zagrepčane

02.07.2022.

14:22

Autor: Mario Mihaljević

Probijanje zvučnog zida

Probijanje zvučnog zida

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U Zagrebu se 12 sati i 17 minuta u više dijelova grada mogla čuti jaka detonacija, što je uznemirilo građane koji nisu dobili nikakvo upozorenje. Tek sat vremena kasnije oglasili su se iz MORH-a priopćenjem u kojem su naveli da se radi o letačkim aktivnostima lovačkih aviona, tijekom kojih može doći do probijanja zvučnog zida.


Zvuk se čuo na širem zagrebačkom području ali i samom gradu od Borongaja, preko Maksimira, Novog Zagreba i Prečkog. Mnogi građani su se na društvenim mrežama zapitali što se to čulo, a neki su posumnjali na potres. 


Ministarstvo obrane izvijestile je tek sat vremena kasnije kako je zbog letačkih aktivnosti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila moguće probijanje zvučnog zida u vremenu od 12 do 14 sati na području više županija. -Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj-, poručili su iz MORH-a. 


-Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera te se građani mole za razumijevanje-, dodali su.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.