Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepregledno blago: Baština Marije Jurić Zagorke

02.03.2023.

16:00

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Ana Zbiljski u Memorijalnom stanu

Ana Zbiljski u Memorijalnom stanu

Foto: VJR/AZ / HRT Radio Sljeme

Zagorka nije mogla ni sanjati da će postati toliko utjecajna, toliko voljena, a često prešućivana i odbacivana ističe povjesničarka Ana Zbiljski koja je stručna suradnica Centra za ženske studije i voditeljica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke. Ono što je jedan od većih problema jest razasuta građa. Naime ne postoji jedinstveni Zagorkin fundus i još uvijek se prikupljaju i dokumenti o njenom životu. Zbiljski je apelirala da se javni Zagorkin spomenik u Tkalčićevoj ulici ne hvata za grudi kako bi se prolazniku ispunila želja. To se kosi s poštivanjem osobe i stvarnog doprinosa Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu.

Danas obilježavamo 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke, prve profesionalne hrvatske novinarke i jedne od najčitanijih hrvatskih književnica. Emisija „Nepregledno blago“ posvećena je Zagorki, ženi koja je kritički promišljala svijet oko sebe, koja se borila, koja je žene naučila da se bore za sebe, za svoju ravnopravnost, za svoje mjesto u javnom životu, za svoje pravo da rade.


Zagorka nije mogla ni sanjati da će postati toliko utjecajna, toliko voljena, ali često prešućivana i odbacivana. Unatoč svim nedaćama i omalovažavanjima u raznim režimima, a najgore je bilo u NDH kad su učinjeni novi pristisci na njenu egisteniciju, no uvijek je Zagorka uspjela pobijediti, ističe povjesničarka Ana Zbiljski koja je stručna suradnica Centra za ženske studije i voditeljica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.


Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na adresi Dolac 8 otvoren je za posjetitelje 2009. godine, nakon što je Grad Zagreb otkupio stan od njezinih nasljednika i dodijelio ga na korištenje Centru za ženske studije. Centar u stanu provodi dokumentacijsko-informativne, obrazovne i kulturne aktivnosti vezane uz njegovanje, proučavanje i promicanje Zagorkine baštine i drugih tema vezanih uz žensko stvaralaštvo.


Ono što je jedan od većih problema jest razasuta građa. Naime ne postoji jedinstveni fundus s njenim imenom. Još uvijek se prikupljaju i dokumenti o njenom životu, a upravo je na prijevodu brakorazvodna parnica s prvim suprugom, s mađarskog jezika. Centar nema dovoljno srestava za nadopunu arhivske građe, navodi Ana Zbiljski oslanjamo na volonterski rad i donacije. 


Zbiljski, uz ostalo, navodi kako je problem i utvrđivanje autentičnosti Marijin tekstova i identifikacije, jer ona se često služila pseudonimom. Zanimljivo je da su svi pseudonimi muškog roda. Jedan od izazova istraživačima jest utjecaj J.J. Strossmayjera, tim više što je on svećenik. Mnogo je posla, kaže Zbiljski koja je u emsiji apelirala da se javni Zagorkin spomenik u Tkalčićevoj ulici ne hvata za grudi kako bi se prolazniku ispunila želja.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici