Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepregledno blago: Nepoznato iz ostvaštine biskupa Đure Kokše

26.01.2023.

16:24

Autor: Vesna Jurić-Rukavina

Meštrovićeva prva skica skulpture Pieta iz Kokšine ostavštine

Meštrovićeva prva skica skulpture Pieta iz Kokšine ostavštine

Foto: T.P. / HRT Radio Sljeme

Tijekom svog života i rada biskup Đuro Kokša sustavno je prikupljao umjetnička djela brojnih domaćih i stranih majstora iz različitih umjetničkih razdoblja u rasponu od pet stoljeća (16. – 20. st). Tajnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije Tomica Plukavec, jedan je od najzauzetijih istraživača ostavštine biskupa Đure Kokše, u novije vrijeme. Za emisiju govori i kako su otkrivene prve skice Ivana Meštrovića za glasovitu skulpturu Rimske Pieta. Skice su još dva dana izložene u Molvama, na izložbi u Galeriji MLK, a u povodu 100-te obljetnice od Kokšinog rođenja. Posebno je zanimljiva njegova bibliotečna ostavština, a bio je vrhunski sakupljač gramofonskih ploča klasične glazbe. 

Mons. Đuro Kokša (Molve, 1922. – Zagreb, 1998.), zagrebački biskup, teolog, filozof, povjesničar, kanonist i sakupljač, dobrotvor je hrvatskog naroda . Dio je njegove ostavštine predstavljen javnosti davne 1989. godine u tadašnjem Muzejskom prostoru, danas Galeriji Klovićevi dvori, gdje je nakon više od trideset godina i povodom stogodišnjice biskupova rođenja lani otvorena izložba "Pečat vjere, trag umjetnosti",  posvećena njegovoj bogatoj zbirci. Kao dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda Svetog Jeronima, omogućio je da vrhunski hrvatski umjetnici ostave svoja djela u Zavodu, a uspio je i da djela hrvatskih majstora uđu u vatikanske muzeje. 


Zanimljivosti

U crkvi sv. Jeronima poduzeo je restauratorske zahvate na Gagliardievim freskama, a nakon Koncila primjereno je dao urediti glavni oltar u prezbiteriju crkve prema novim koncilskim uputama. Temeljito je preuredio zavodsku grobnicu na rimskome groblju Campo Verano.


Napisao je knjigu na talijanskom jeziku o povijesti hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu, počevši od davne 1453. godine. S ponosom je isticao da su Hrvati kao europski kulturni narod sa svojim centrom stariji od samih Francuza u Rimu. Bio je aktivan i na književnom polju, bilo da je sam pisao, ili prevodio s raznih jezika, pa tako i s ruskog i mađarskog. 


U jednome od svojih pisama dokumenata vidljivo je da se brine posebno o misama zadušnicama za Alojzija Stepinca, te je godinama sakupljao sav crkveni i narodni materijal o kardinalu Stepincu. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.