Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepregledno blago: Zorin dom i 130 godina kazališta u Karlovcu

20.10.2022.

16:10

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Irena Božićević i Tomislav Čadež

Irena Božićević i Tomislav Čadež

Foto: V.J.R. / HRT Radio Sljeme

Prve predstave u Karlovcu održane su još u 17. stoljeću i povezane su sa zagrebačkim Isusovacima, zatim slijede gostovanja njemačke putujuće družine, pojavljuju se neka stremljenja, za izgradnju kazališne zgrade, koja nisu rezultirala izvršenim projektom. Od 1860. godine počinje i amaterska glumačka djelatnost, a predstave su se u početku održavale u gostionicama, privatnim kućama i stanovima. Godine 1892., Karlovac dobiva dobro opremljenu i prikladnu dvoranu – Zorin dom. Urednik monografije o 130 kazališta u Karlovcu, Tomislav Čadež dijeli niz zanimljivosti o životu grada Karlovca i specifičnim vremenskim razdobljima djelovanja. Ono što je svakako važan podatak jest izgradnja zgrade  1892. godine, prema nacrtima Gjure Carneluttija. U roku od sedam mjeseci i to uglavnom prilozima građana nastao je Zorin dom koji  tijekom cjelokupnog vremena svoga postojanja ima izraženu obrazovnu, kulturnu i društvenu funkciju u životu  Karlovca. 

Ravnateljica Irena Božičević, najvljuje i što sve publiku može očekivati. Slavi se visoka 130-ta godišnjica Kazališta koja će biti će obilježena 27. studenog i to trodnevnim slavljem. Bit će tu izložba poštanskih maraka i razglednica na temu Zorin doma, zatim će javnosti biti predstavljena Monografija o kazalištu, premjera predstave „Maca papučarica“, mjuzikl dječjeg zbora Zorice i profesionalnih glumaca „Mala tajna“ i vrhunski koncert Zore i gostiju, najavila je ravnateljica Božičević. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici