Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nesporazum oko cijene stubišta presudio projektu Translacijskog centra Srebrnjak?

23.05.2022.

15:30

Autor: Magdalena Pongrac

Most na temu 10. sjednice Gradske  skupštine

Most na temu 10. sjednice Gradske skupštine

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Prekid radova na Centru za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, kritika Plana za mlade koji se navodno temelji na rodnoj ideologiji te nebriga o otpadu - teme su na koje su uoči Gradske skupštine u četvrtak naglaske stavili gradski zastupnici Mosta.

Kašnjenje s plaćanjem radova na Translacijskom centru bolnice Srebrnjak samo je paravan za pravi razlog zbog kojega se izvodač radova Kamgrad povukao s gradilišta - istaknuo je Mostov Trpimir Goluža. Naime, plaćanje je kasnilo samo jedan dan, a pravi nesporazum je, kaže Goluža, nastao zbog izgradnje protupožarnog stubišta nakon što je Kamgrad sam želio preinačiti projekt, a bolnica zatražila reviziju tih izmjena od Grada.


- Ta revizija je utvrdila da je 98 posto projekta korektno napravljeno, a da se samo na oko 2 posto trebaju napraviti neke izmjene. To nije zadovoljilo izvođača. Izvođač je, za izvantroškovničke radove vezane za stubište, tražio oko pola milijuna kuna. Nadzorni inženjer je odobrio 35 tisuća kuna.


Stoga će Most na skupštinskoj sjednici od gradonačelnika zatražiti izvješće o provedbi projekta teškog više od 432 milijuna kuna. 

Na sjednici će se naći i Prijedlog programa za mlade, u kojem zastupnik Lovro Marković vidi prikriveno nametanje rodne ideologije.


- Uvodi se pojam "osobe koja menstruira", valjda kao zamjena za pojam "žene". Inzistira se na kontinuiranim, takozvanim edukacijama mladih o temama koje se tiču rodnih ideologija. Zadnje, kao cilj grada Zagreba postavlja se osiguravanje ravnopravne zastupljenosti svih rodova, seksualnih orijentacija i seksualnih opredjeljenja u tijelima mladih na razini grada. Ovakvo nametanje ideologije Most će smatrati izravnim nasiljem i izravnim zlostavljanjem mladih i djece u Zagrebu!


Predsjednik gradske organizacije Mosta Marko Sladoljev smatra, pak, da će Grad podbaciti pri uvođenju novog plana gospodarenja otpadom.


- Smatramo da je Grad nepripremljen za to, da su zgrade nepripremljene i vrlo vjerojatno će se taj Zakon odgoditi i neće biti od 1. srpnja u provedbi.


Kako bi se tome stalo na kraj, Mostovci pozivaju koalicijske partnere vladajućih da im na idućoj sjednici okrenu leđa i prestanu glasati za, kažu, pogubnu politiku Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.