Hrvatski radio

Radio Sljeme

#NEusamljenosti starijih osoba

10.12.2021.

14:36

Autor: RadioSljeme

usamljenost

usamljenost

Foto: Fabian Sommer / DPA

U povodu današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zaklada „Zajednički put“, Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb” i udruga Mirna Zona pokreću kampanju #NEusamljenosti. Cilj je suzbijanje osjećaja usamljenosti i izolacije kod starijih Zagrepčana.

Način, na koji gledamo na usamljenost, značajno je izmijenjen tijekom pandemijskog iskustva i to je upravo ono na što se kampanjom želi ukazati. Pandemija nam je svima približila usamljenost kao fenomen i omogućila da se identificiramo i solidariziramo s onima koji se osjećaju izoliranima. Naučila nas je kako je pogrešno smatrati usamljenost isključivo problemom starijih osoba. Prije pandemije mlađe osobe nisu bile smatrane ranjivom skupinom za ovaj problem - što više nije slučaj.

Ti stereotipi gube oslonac uslijed znanstvenih dokaza da se usamljenost može pojaviti u bilo kojoj životnoj fazi.

Usamljenost još uvijek ima širok raspon posljedica kod starijih osoba. Kolektivnim iskustvom pandemije, kada se značajno veći udio građana bavio razmišljanjem o vlastitoj povezanosti s okolinom, ipak je ojačala sposobnost empatije prema ovakvim temama u društvu. Gradski ured i partneri žele potaknuti baš te, male komunikacijske akcije s ohrabrujućim porukama #NeMorateBitiSami i #MaliZnakoviPaznje.

Ohrabrujuće poruke naročito su važne u ovo predblagdansko vrijeme. Obraćajući se istovremeno starijim osobama koje potiču na uspostavu kontakta s okolinom ali i svima ostalima, koje motiviraju na komunikaciju sa starijima u svojem okruženju, razvijeni su vizuali koji crtežima u vedrim tonovima i prizorima iz svakodnevnog života prenose jednostavnu, ali snažnu poruku: malim gestama možemo napraviti veliku razliku.

Idućih će se tjedana vizuali s popratnim tekstovima koji potiču građane na radnje poput nazivanja obitelji, odlaska u dućan za susjeda te srdačnog ophođenja sa sugrađanima, nalaziti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama gradskih ustanova i organizacija civilnog društva. Osim u online prostoru poruke će građani moći čitati i na displejima ZET-ovih vozila kao i na plakatima u domovima za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.