Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nezakcij - najstariji grad u Istri

15.05.2022.

09:44

Autor: HRT Radio Sljeme / Prstom po globusu

Nezakcij iz zraka

Nezakcij iz zraka

Foto: KDŽ/VJR/Prstom po globusu / HRT Radio Sljeme

Na jugoistočnim obroncima istarskog poluotoka, iznad zaljeva Budava, na brijegu zvanom Vizače ostali su kroz vjekove sačuvani ostaci prapovijesnog, rimskog i kasnoantičkog grada. Lokalitet je nedaleko Pula, desetak km se vozite dobro označenim cetama i nalazi se na teritoriju općine Ližnjan. S lokalitetom upravlja AMI Pula. Važno je znati da to bogastvo nasljeđa obiluje zelenilom, koje skriva i poskoke. Zato kad budete šetali, poskoke ostavite na miru, izbjegavajte visoku travu te se krećite već postojećim stazama. Ruke ne zavlačite grm ili iza nekog kamena, i ne nosite kamenje za uspomenu doma, jer ako ga podignete mogla bi vas iznenaditi zmija. Dakle, vrijedi pravilo pazi kud hodaš, a prste k  sebi. 


Prve vijesti o Nezakciju, kraljevskom sjedištu Histra, potječu iz antičkih pisanih izvora , a materijalna potvrda da Vizače predstavljaju ostatke grada sa slavnom prošlošću dobivena je početkom 20. stoljeća, nalazom zavjetnog žrtvenika caru Gordijanu (III. st.) na kojoj se spominje Res Publica Nesactiensium, kaže arheologinja Kristina Džin, koja je locirala forum između 2002. do 2006. godine. 


Lokalitet je okružen s više pojasa prapovijesnih bedema te rimskim bedemima. Na samom ulazu u grad, između rimskih i prapovijesnih vrata, nalazila se bogata prapovijesna nekropola. Pronađene urne i predmeti koji su kao prilog položeni u grobove ukazuju na slojevitost naseljavanja i pokapanja od XI. st. pr. Kr. do rimskog osvajanja. Domaći histarski proizvodi i luksuzna uvezena roba povezuju Nezakcij i histarsku kulturu, čiji je ovo bio centar, s kulturama gotovo cijelog Sredozemlja i srednje Europe.


Rimljani su poslije opsade 177. god. pr. Kr. srušili histarski grad te na istome mjestu sagradili novi, s urbanističkim planom na rimski način. Na središnjoj zaravni izgrađen je forum s tri hrama i trijemom, terme te druge građevine javnog i privatnog karaktera. Predmeti koji su pronađeni su izuzetne vrijednosti te ukazuju na visoki kulturni domet grada u rimsko vrijeme. Postupnim slabljenjem rimske države dolazi do promjena. Raskošne terme pretvorene su u stambene i gospodarske objekte, dok je južni dio središnje zaravni tijekom V. st. preuređen u dvije paralelne sakralne građevine. Grad je preživio pad Rimskog Carstva i buđenje kršćanstva, ali nije odolio barbarskim napadima početkom VII. st.


Nezakcij je otvoren za javnost. S lokalitetom upravlja AMI Pula. Važno je znati da to bogastvo nasljeđa obiluje zelenilom, koje skriva i poskoke. Zato kad budete šetali, poskoke ostavite na miru, izbjegavajte visoku travu te se krećite već postojećim stazama. Ruke ne zavlačite grm ili iza nekog kamena, i ne nosite kamenje za uspomenu doma, jer ako ga podignete mogla bi vas iznenaditi zmija. Dakle, vrijedi pravilo pazi kud hodaš, a ruke s sebi. Istraživači su mi kazivali kako postoje već desetljećima čuvari Nezakcija, a to nisu ljudi već dva impresivna kravosasa. Kad istražuju ne prilaze njiovj rupi, već u sužuvotu svatko radi svoje. Kravosasi budnim okom sve prate, a arheolozi bi ponekad podijelili s njima svoj gablec. Ostavili bi jogurt ili malo mlijeka.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici