Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nezakonite odluke Rektorata natjerale nastavnike Hrvatskih studija u štrajk

07.04.2017.

15:41

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavnici na Hrvatskim studijima štrajkaju od ponedjeljka, od kad su obustavili velik dio nastavnih aktivnosti. Kako ističu, cilj štrajka je ponovno uspostaviti vladavinu prava te zaštititi načelo sveučilišne autonomije koje ugrožava uprava Sveučilišta.

Štrajkom su ugrožena gospodarska i socijalna prava djelatnika - svjesno je 18 profesora koji su ušli u štrajk nakon neuspješnog mirenja s Rektoratom. No ističu da je štrajk posljednja metoda kojom pokušavaju obraniti svoja radnička prava, a koja prava su ugrožena pojasnio je nastavnik Odsjeka za sociologiju Dario Pavić. To da je nekoliko kolega izgubilo posao u periodu dok je trajao rektorov moratorij na zapošljavanje tijekom 2016. godine. Ugrožena su isto tako i činjenicom da 22 nastavnika nije imenovano u znanstveno nastavno vijeće, a trebali bi (to biti) po pravilniku, i samim time ne mogu štititi niti svoje profesionalne niti svoje gospodarske interese. To je najvidljivije kroz to da ne sudjeluju u donošenju odluka koje se tiču novih studijskih programa, nisu uključeni ni na koji način u povjerenstva za koja zapravo i ne znamo postoje li ili ne, rekao je Pavić.

Zahtijevaju da se formira Stručno vijeće Hrvatskih studija u skladu sa zakonom i pravilnikom te načelom autonomije, jer je način na koji je osnovano - nezakonit. Nas smeta što je rektor sam imenovao Stručno vijeće! Dakle, rektor je jednostavno rekao - te i te osobe će biti članovima Stručnog vijeća i onda je u to Vijeće ušlo vrlo šaroliko društvo uključujući i neke asistente za koje mi nismo ni znali da su u radnom odnosu, čitav niz osoba koje nisu zaposlenici Hrvatskih studija, koje dolaze sa sveučilišta - dvije knjižničarke, primjerice, koje nemaju ni znanstvena ni nastavna zvanja. Dakle, Stručno vijeće je formirano na krajnje neobičan način i potpuno proizvoljno rektorovom odlukom, naglasio je nastavnik Odsjeka za filozofiju Tomislav Janović.

Nezadovoljno štrajkom, Sveučilište je protiv svojih nastavnika pokrenulo tužbu za zabranu štrajka, što je oštro kritizirao predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić koji takav potez smatra neakademskim. To je jedan potpuni skandal, potpuni poraz bilo kakve intelektualnosti na zagrebačkom Sveučilištu! To ne govori o tome da je Sveučilište zajednica! To govori da se ljudi međusobno obračunavaju bez ikakvog uvažavanja, dostojanstva i poštovanja njihovog prava da štrajkaju, izjavio je Ribić.

Sud bi o zakonitosti štrajka trebao odlučivati na ročištu tijekom dana. Ako ga proglasi nezakonitim, nastavnici će prestati štrajkati, a kako će nastaviti borbu za svoja prava odlučit će nakon sjednice Senata u utorak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.