Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Nije nam u cilju kažnjavanje, nego uvođenje reda"

01.10.2022.

12:18

Autor: Radio Sljeme

 Gradonačelnik Tomašević bacio prvu ZG vrećicu

Gradonačelnik Tomašević bacio prvu ZG vrećicu

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u subotu da s prvim danom novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu počinje proces koji će trajati i da će "trebati vremena da se sve posloži" te je istaknuo da im nije u cilju kažnjavanje građana, već uvođenje reda.


-Danas ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti - danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada”, rekao je Tomašević. 


Prvog dana novog modela sakupljanja komunalnog otpada, u Masarykovoj ulici otvorio je prvi podzemni spremnik, kojih će u centru grada do proljeća sljedeće godine biti 50-ak. Istaknuo je da se Gradska uprava odlučila za model, koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju “ZG vrećica”, jer je on najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna. 


Ponovio je kako novim modelom žele povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševcu, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju, plaćati manju cijenu usluge, te ukloniti spremnike na javnim površinama. 


Tomašević se osvrnuo i na dezinformacije u medijima, istaknuvši da radnici Čistoće i komunalni redari, koji od sada imaju i zadatak provjeravanja drže li se građani nove odluke, neće otvarati sadržaj ZG vrećica. U njih je od danas jedino moguće odložiti miješani komunalni otpad, a građanima su dostupne po cijenama od 2, 8 i deset kuna, ovisno o litraži. 


-Radnici Čistoće ni komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećice, to se radi isključivo ukoliko se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama. Ukoliko građani ne žele odvajati, to je njihov izbor, ali će plaćati veću cijenu jer će plaćati više vrećica-, rekao je Tomašević. 


Istaknuo je da, iako je sada došlo do nestašice “ZG vrećica” u nekim trgovinama, jer su neki trgovački lanci naručili male količine vrećica, a s druge strane, to ne bi trebao biti dugoročni problem jer vrećica u proizvodnji ima dovoljno. -Prodano je više od pola milijuna paketa ZG vrećica. Veliki broj građana je u tom smislu spreman na novi sustav i hvala im na tome-, rekao je Tomašević. 


Odgovarajući na pitanja novinara o navodima da same vrećice nemaju zapremninu koja na njima piše, Tomašević je istaknuo da je to dezinformacija, a da i svatko sam, ako želi, može provjeriti koliko litara stane u pojedinu vrećicu.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.