Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ništa od kupanja na Jarunu - odlučila Gradska skupština

07.05.2018.

13:32

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči početka sezone kupanja, Gradska skupština na današnjem nastavku 11. sjednice odlučila je da zbog loše kakvoće vode ove godine neće biti kupališne sezone na plažama Veliko i Malo jezero te Otoku Univerzijade na Jarunu.

Kupališna sezona ove godine počinje 1. lipnja, a trajat će do 15. rujna, no najpoznatije zagrebačko kupalište - Jarun - nije određeno kao lokacija za kupanje. Naime, na popisu preporučenih plaža za kupanje nisu Veliko i Malo jezero te Otok Univerzijade. Razlog tome je nezdovoljavajuća kakvoća vode.

SDP-ov zastupnik Saša Molan pozvao je predlagatelja da napravi analizu za zelene i vodene površine na Jarunu kako bi se vidjelo što treba učiniti i uložiti kako bi mu se vratio stari sjaj. Mislav Herman iz HDZ-a podsjetio je da su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" uzorkovali vodu i predložili odmuljivanje dna jezera. Kao glavni izvori onečišćenja navode se otpadne vode, životinje i veći broj kupača.

Gradski ured je izdao preporuku za građane da se ondje ne kupaju no, kako ističu, sankcija za kupače neće biti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.