Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ništa od suradnje Grada i tvrtki Petra Pripuza!

05.10.2021.

17:11

Autor: Krešimir Vešnik/Ivan Hlupić

Luka Stanzl /PIXSELL

Luka Stanzl /PIXSELL

Foto: - / -

U Gradu su danas najavili potpisivanje ugovora s jednom od Pripuzovih tvrtki o zbrinjavanju glomaznog otpada, iako s figom u džepu. Poručili su da okvirni sporazum neće konzumirati. Iz C.I.O.S.-a. nisu ostali bez odgovora.

Iako će, nakon odluke Dekoma da je poništenje natječaja bilo nezakonito, u Gradu potpisati ugovor s jednom od tvrtki Petra Pripuza o zbrinjavanju glomaznog otpada gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje da se ne odustaje od vlastite drobilice i oporabi otpada gradskim resursima. Ono što Grad smije - jest spomenutom poduzetniku ne predati ni kilograma glomaznog otpada.

- Taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. Sve što se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća, sav taj proces ide dalje - rekao je Tomašević.

Iz C.I.O.S.-a su se javili priopćenjem kojeg prenosimo u cjelosti:

Trgovačko društvo CE-ZA-R svoju je ponudu na otvorenom postupku javne nabave dostavilo s cjelokupnom traženom dokumentacijom, a u kojem je na istom bila treća najnepovoljnija za grupu „glomazni otpad“. 

Iako je na istom natječaju u druge dvije grupe ponuda bila najpovoljnija, tvrtka CE-ZA-R d.o.o nije se žalila na Odluku Grada Zagreba o poništenju natječaja. 

Što se tiče odluke Državne komisije, koja je predmet Vašeg interesa, a na poticaj i današnje izjave gradonačelnika Grada Zagreba g. Tomislava Tomaševića, želimo istaknuti kako, s ciljem da se Gradskoj upravi i gradonačelniku olakša izbjegavanje suradnje s C.I.O.S. Grupom - ne namjeravamo potpisivati okvirni sporazum.  

Nastavno na ranija obećanja koja je u izbornoj kampanji davao g. Tomašević, želimo skrenuti pozornost da očekujemo kao tvrtka koja na području Zagreba djeluje, ali i građani, među koje se s našim zaposlenicima ubrajamo, dobiju najkvalitetniju uslugu uz najpovoljnije cijene, a sve uz pridržavanje pozitivnih zakonskih propisa.  

Nadalje, prema medijskim napisima evidentno je da na području grada najkvalitetnija usluga izostaje, a u upitnost dolazi i povoljnost cijene jer „cjepkanje“, odnosno podjela cjelokupne nabave na manje segmente (npr. privremenog skladištenja, prijevoza, drobljenja i ponovnog prijevoza) te na više gospodarskih subjekata - pitanje je za neke druge institucije koje bi trebale provjeriti je li takav način postupanja u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ili se želi pogodovati nekim drugim društvima.  

Unatoč inovativnom rješenju sa dvije drobilice, koje je ljetos gradonačelnik javnosti predstavio kao rješenje problema glomaznog otpada te novootkrivenom bogatstvu koje se u tom glomaznom otpadu nalazi u vidu 50% vrijednih sirovina, a za što građani Zagreba do tada nisu niti znali, za pohvaliti je doprinos Gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića koji „nesebično daruju“ glomazni otpad s vrijednim sirovinama razrušenoj Banovini i koji se svakodnevno odvozi kamionima u Sisak.  

Što se tiče postupka koji se odnosi na biootpad, postupak provjere je, kako kažu u Gradu u tijeku te ćemo više moći komentirati nakon zaprimanja povratnih informacija koje se na postupak odnose.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.