Hrvatski radio

Radio Sljeme

Niti jedna primjedba građana na GUP nije u potpunosti prihvaćena

30.01.2020.

15:12

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

O izmjenama Generalnog urbanističkog plana raspravljalo se, među ostalim, na skupštinskom Odboru za kontrolu. Niti jedna primjedba građana na GUP nije u potpunosti prihvaćena. Prijedlog o njegovim izmjenama bit će na klupama gradskih zastupnika na sjednici idući tjedan.

Tijekom zadnje javne rasprave o izmjenama Generalnog urbanističkog plana, pristiglo je više od 30 tisuća primjedbi građana. Razmatralo se o njih 17 posto, no niti jedna nije u potpunosti prihvaćena, ističe ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba, Ivica Rovis - To je posljedica zakonske odredbe da se u ponovnoj javnoj raspravi samo na izmjenjeni dio Plana mogu dati primjedbe. 

Izmjene u vezi Hipodroma i Zagrebačkog Velesajama, prostora takozvanog "Zagrebačkog Manhattna", najviše su središtu su pozornosti javnosti. No ovim su GUP-om su, ističe Rovis, napravljene i druge značajne promjene - Došlo je do usklađenja s važećim podlogama o mjerama i zaštiti očuvanja šuma i šumskog zemljišta, očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti. Došlo je do preispitivanja i osiguranja potrebnih kapaciteta sadržaja socijalnog standarda. GUP-om su osigurani preduvjeti za realizaciju novih gradskih parkova: park Savica, park Kajzerica, park Sajmišna i park Sigetčica.

O izmjenjenom će se GUP-u raspravljati na sjednici Gradske skupštine za tjedan dana. Zanimalo je, stoga, članove skupštinskog Odbora za kontrolu, što će biti ako se on usvoji. Rovis odgovara - Realno je da se za 10-12 mjeseci GUP pojavi na klupama gradskih zastupnika. Za oko godinu i pol, moguće je da dođemo do prvog akta, nakon toga kreće projektiranje, ishođenje lokacijskih i građevnih dozvola...  

Da bi o novom, izmjenjenom GUP-u trebali odlučivati građani, smatra dvadesetak gradskih zastupnika. Predlažu raspisivanje referenduma o čemu će se pak, između ostalog, odlučivati na sjednici idući tjedan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.