Hrvatski radio

Radio Sljeme

Niže cijene odvoza otpada za one koji recikliraju

02.06.2015.

19:15

Autor: Hina, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bandić: "Uskoro će svi građani koji budu reciklirali otpad manje plaćati, odvoz dva puta tjedno."

Potpredsjednik Gradske skupštine, Davor Bernardić upitao je na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine zašto se kažnjavaju građani koji recikliraju otpad, te zašto u stambenim zgradama nema posebnih kanti za reciklažu, na što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio da će uskoro oni građani koji budu reciklirali otpad manje plaćati odvoz te da će se otpad početi odvoziti dva puta tjedno.

Bernardić je rekao da njegovo pitanje dolazi iz zagrebačkog naselja u Prigorju. Rekao je da u tom naselju baka Marica, od njegovog dobrog kolege, ima malenu i trošnu kuću s okolišem oko nje i praktički već reciklira, zato jer ima kokice, hrani piceke, kompost stavlja kad sadi mrkvu i paradajz, pakira ajvar u staklenke i sok od bazge stavlja u boce.

"Praktički, baka Marica nema smeća koje stvara. No, baka Marica ispred svoje kuće ima kantu od 120 litara, ona se prazni tri puta tjedno i baka Marica to mora platiti. I onda pita baka Marica zakaj ja moram plaćati tri puta tjedno pražnjenje kante od 120 litara kada ja ni ne napravim to smeće. Pa meni bi jedna kanta od 40 litara bila dovoljna tjedno", istaknuo je Bernardić. Također je rekao da kada je baka Marica zvala i pitala Čistoću nije ju mogla dobiti zato jer je telefon bio zauzet, a ona je stara i nemoćna i više ne može otići tamo.

Bernardić je pitao zašto se baka Marica koja reciklira otpad kažnjava, a u stambenim zgradama građani nemaju posebne kante za reciklažu te zašto se ne ustanovi pravedniji sustav odvoza i kanti za one koji stvaraju manje smeća. Rekao je da se ljudima moraju omogućiti manje kante i odvoz sukladno dinamici tog punjenja te omogućiti građanima u stambenim zgradama kante za reciklažu pored svakog kontejnera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.