Hrvatski radio

Radio Sljeme

Noć knjige ove godine u 250 gradova

22.04.2022.

10:55

Autor: Radio Sljeme

Noć knjige

Noć knjige

Foto: Željko Hladika / Pixsell

Dan je hrvatske knjige! Obilježava se popularnom manifestacijom "Noć knjige" koja će ove godine trajati četiri dana, a u njoj sudjeluje 250 gradova s tisuću 200 besplatnih programa. U obilježavanje su uključene škole, vrtići, muzeji, društva pisaca i nakladnika i gotovo cijela lokalna zajednica. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Sloboda.

- Noć knjige je jedna rekapitulacija, i institucionalna, ali i nas samih, da vidimo da li kvalitetno, dobro i da li uopće čitamo. Ove godine je tema sloboda. Ona se nametnula kao činjenica, to nije samo sloboda vezana za stanje nama u blizini, u Ukrajini, već je to pitanje individualnih sloboda, pravo na stav, razmišljanje, na kritičko mišljenje - kazao je predsjednik zajednice nakladnika i knjižara pri HGK Slavko Kozina.


Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice za naš je program rekla kako ovogodišnji rezultati o čitanosti u Hrvatskoj nisu dobri. - Trenutno je čaša napola prazna, čini se da je statistika onako malo potonula, znači ove godine tek 42% onih koji su pročitali jednu knjigu u protekloj godini - napominje naša sugovornica.


Rezultati o čitanosti i kupovini knjiga bit će objavljeni u sklopu svečanog otvorenje u podne, a detaljan popis manifestacija možete pronaći na mrežnoj stranici nocknjige.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.