Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Noć šišmiša"

31.08.2013.

16:39

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu "Europske noći šišmiša" u Parku prirode Medvednica, gdje je u špilji Veternici čak 18 vrsta šišmiša od 35 zabilježenih u Hrvatskoj, priređen program koji je privukao veliki broj posjetitelja.

Organiziran je besplatni posjet i stručno vođenje špiljom Veternicom, kod Planinanrskog doma Glavica mali ekološki sajam na kojem se predstavljaju institucije za zaštitu prirode, za najmlađe edukativne radionice, a posjetitelji mogu i "usvojiti" šišmiša. Dosad imamo više od 800 usvajatelja, kazala je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari. Kazala je da je današnja događanja posjetilo oko tisuću ljudi.

Vodič u špilji Veternici Denis Kovačić rekao je da su šišmiši važni jer su "biološki pesticidi", hrane se kukcima, komarcima i raznim štetočinama u poljoprivrednim usjevima, pa gdje ima šišmiša, usjeve nije potrebno tretirati kemikalijama. U jednoj noći šišmiš može pojesti oko 1000 komaraca, istaknuo je Kovačić. Rekao je i kako upoznavanje s njima pridonosi razbijanju predrasuda, poput one da se zapliću u kosu, da su slijepi i da piju krv. "U svijetu postoji više od 1000 vrsta šišmiša, a samo tri se hrane isključivo krvlju i one žive u Srednjoj i Južnoj Americi. Što se tiče zaplitanja u kosu, vrlo su male šanse za to jer se šišmiši orijentiraju pomoću zvukova. Šišmiši nisu slijepi, dosta dobro vide", rekao je Kovačić. Šišmiši zimi u špilji Veternici spavaju zimski san i tada je špilja zatvorena za posjetitelje kako ih se ne bi uznemiravalo.

U Veternici je danas provedena i akcija čišćenja, u kojoj su sudjelovali djelatnici Parka prirode, spelolozi te pripadnici Gorske službe spašavanja. Zamijenili su i stare te postavili nove mjerne uređaje duž Veternice, u kojoj se prati stanje mikro klime, populacije šišmiša i četiri vrste odabranih beskralješnjaka, po čemu je ta špilja, ističu u Parku prirode, uzoran primjer upravljanja u turističke svrhe i u europskim okvirima.

Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja u Europi šišmišima i oni su u Hrvatskoj, kao i u Europskoj uniji, strogo zaštićeni zakonom. Obilježavanje Noći šišmiša, tog jedinog letećeg sisavca, navečer će se nastaviti u zagrebačkom Zoološkom vrtu gdje su za posjetitelje od 18 do 22 sata pripremili edukativne radionice, potragu za divljim šišmišima i njihovo posvajanje.

Noć šišmiša se svake godine u kolovozu organizira u više od 30 zemalja koje su potpisale Sporazum o zaštititi europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Od 1150 vrsta u svijetu, 177 je ugroženo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.