Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Normalni i nenormalni"

28.11.2013.

11:13

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premda su na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine proračun i GUP, na inicijativu HDZ-a raspravljalo se o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita, a potom i o referendumu o braku.

HDZ-ov zastupnik Mario Župan, potaknut dopisom Saveza antifašističkih boraca, na početku sjednice je upitao: Zašto je u Gradskoj skupštini zaprimljen dopis SAB-a u kojem nas uče o Titu i Tuđmanu, zašto to nisu dijelili ispred Stare gradske vijećnice kao Krug za trg?

Ivan Tepeš (HSP AS) je pozvao gradonačelnika Milana Bandića da se od toga dopisa javno ogradi jer su ondje, po njegovu mišljenju, iznesene neistine i omalovažavaju se žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Bandić je odgovorio protupitanjem. Ljudi, danas imamo proračun na dnevnom redu. Jeste li svjesni gdje živite i s kojom se krizom nosimo? Trebamo li se stalno vraćati u rovove. Ustvrdio je kako zbog takve rasprave HDZ u Zagrebu ima rejting od 20, a ne 40 posto. Obračunavajte se s kim hoćete, potucite se i dogovorite, ja u tome neću sudjelovati, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Nisam preimenovao Trg maršala Tita 1945. i neću ga mijenjati niti sada, a neće ni vi - to će učiniti građani. Ako ste nezadovoljni, nisam vam kriv, rekao je Bandić.

Još jedan referendum zaokupio je pažnju gradskih zastupnika, onaj o braku. Na riječi Maria Župana (HDZ) da će svatko normalan izaći na referendum i glasati "za", Bandić ga je zamolio da se "čuva takvih riječi" i ispriča građanima.

Tomislav Stojak (HNS) rekao je da nije nenormalan jer će na referendumu glasovati protiv. Nisam nenormalan ako glasam protiv, možda samo nekome nisam po volji, rekao je Stojak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.