Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova knjiga za zaljubljenike u prirodu „Srce mog medvjeda“

01.06.2023.

18:43

Autor: Nevena Saraga

"Srce mog medvjeda"

"Srce mog medvjeda"

Foto: Libricon / /

Nakon hvaljene zbirke priča „Što sam naučio na planini“, novinar i zaljubljenik u prirodu Milan Majerović-Stilinović napisao je roman inspiriran Gorskim kotarom, Risnjakom i životom „šumskog pustinjaka“ Marka Turka.

- Ovaj put nešto potpuno drugačije od zbirke priča, ovaj sam put napisao, na svoje iznenađenje, roman inspiriran stvarnim životom čovjeka koji je krajem 19. stoljeća u Nacionalnom parku Risnjak napravio drvenu kolibu u planini, živio tamo dugi niz godina, a navodno i pripitomio medvjeda. To je bio osebujan šumski pustinjak Marko Turk iz malog sela Hrib pored Gerova. Uz maštu, ali i puno istraživanja i proučavanja povijesnih i društvenih okolnosti života u Gorskom Kotaru kroz protekla desetljeća, došao sam do romana, rekao je autor, dodajući da je penjući se na Veliki Risnjak jednom od staza iz Crnog Luga, naletio na Markov brlog. Info tabla postavljena na tom mjestu navodi šture informacije o osobi po kojoj je mjesto dobilo ime.


Milan Majerović-Stilinović istražio je činjenice iz života Marka Turka i ispričavši romansiranu priču o njegovom životu ispisao je odu divljini Gorskog kotara, njegovim starosjediocima i njihovom načinu života od polovice 19. stoljeća do polovice 20. stoljeća, ali i odu prirodi općenito.


Zagrebačka promocija romana održat će se 1. lipnja u 19 sati u Hoću knjigu Megastoru. Na promociji će uz autora sudjelovati spisateljica Suzana Matić i pisac i novinar Gordan Nuhanović koji će nas kroz razgovor i čitanje ulomaka odvesti u prošlost i među stanovnike kraja o kojem se na ovaj način u popularnoj hrvatskoj književnosti još uvijek nije govorilo.


Za dvadesetak dana planirano je predstavljanje knjige i u Delnicama.


Milan Majerović-Stilinović

Milan Majerović-Stilinović

Foto: / / Libricon

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.