Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova mobilna aplikacija Grada Zagreba „mZIPP“

08.02.2017.

12:59

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskoj upravi predstavljena je besplatna mobilna aplikacija mZIPP - Grad na dlanu, koja je dostupna od danas za instaliranje na mobilne uređanje, ali i na desktop računala. Građanima i gostima grada omogućit će pregled prostornih podataka ili ustanova.

Projekt je nastao u suradnji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama. Projekt cjelokupne obrade podataka i ubacivanje podataka na web stranicu, među kojim je i mZIPP, vrijedan je oko 400 tisuća kuna.

Riječ je o prostornim planovima i katastarskim česticama, adresama, klizištima, različitim uslugama za građane. Geo portal je prilagođen i mobilnim uređajima kao i računalima. Ovaj projekt može se svrstati uz bok najnaprednijih metropola poput Beča i Praga. Htjeli smo predstaviti javne lokacije, usluge od obrazovanja, zdravstva, okoliša, komunalnih usluga, sporta i rekreacije, te gradske četvrti i mjesne odbore, rekao je pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj, Darko Šiško.

Činjenica je da je sve više mobilnih korisnika u Hrvatskoj. Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada uz Agenciju za podršku informacijskim sustavima i IT smatraju da su ovom aplikacijom ispunili još jedan cilj, a on je široka dostupnost informacija o prostoru našega grada.

Mobilna aplikacija omogućava pregled prostornih podataka vezanu za njihovu trenutnu ili odabranu lokaciju dajući sve potrebne informacije. Ono što je posebno u odnosu na Google maps aplikaciju ili neke druge aplikacije koje se koriste danas su podaci koji su službeni. Druga razlika je da su podaci redovito održavani i ažurirani na dnevnoj bazi, naglasila je pročelnica gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Sanja Cvjetko Jerković. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.