Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova osnovna škola u Gornjoj Kustošiji neće se graditi ni iduće godine?

07.12.2018.

12:44

Autor: Magdalena Pongrac

Marko Todorov/EPH

Marko Todorov/EPH

Foto: - / -

Početak izgradnje nove osnovne škole u Gornjoj Kustošiji čeka se gotovo 8 godina. Ondje djeluje stara područna škola Kustošija koja je u derutnom stanju i nema dovoljno mjesta za prihvat svih učenika. Odgovor kada će škola biti izgrađena potražili smo putem naše emisije Moj firtl.

Stanovnici Gornje Kustošije svoju djecu već godinama razvoze u 4 škole, jer tamošnja područna škola ne zadovoljava potrebe toga kvarta. Na njezino stanje požalili su se naši sugrađani i ravnateljica Osnovne škole Kustošija, Gordana Kaić. Zgrada je u derutnom stanju, čak imamo zatvorenu prostoriju zbornice jer se strop urušava, a i učionice su u lošem stanju. Trudimo se održati stanje za život, učenje i rad u pristojnim uvjetima, ali to više ni brojčano neće biti moguće, jer naša djeca odlaze u druge škole, istaknula je Kaić.

Potpredsjednica vijeća Gradske četvrti Črnomerec Ljiljana Peršinec ističe da je područna škola izgrađena prije gotovo 80 godina, kad je ondje živjelo oko 500 stanovnika. Danas ih je 10 tisuća, a škola prima svega 50-ak učenika. Nama je gospodin Lovrić obećao da će sve biti gotovo u desetom mjesecu ove godine, a sada, prema informacijama s jučerašnjeg sastanka, to neće biti gotovo do kraja petog mjeseca iduće godine. I gradonačelnik Bandić je bio ovdje i obećao. Očito netko iz Grada ne radi svoj posao dovoljno dobro!

Iako iz Grada ne žele spekulirati o tome kada bi škola trebala biti gotova, izvjesno je da se to neće dogoditi iduće godine, rekao je Mato Mauhar iz Gradskog ureda za izgradnju i prostorno uređenje. Očekuje se siječanj za izdavanje lokacijske dozvole. Definirati rok početka izgradnje bilo bi neprimjereno u ovom trenutku. Za iduću godinu u proračunu je predviđena izrada projektne dokumentacije, plaćanje komunalnih i vodnih doprinosa te ishođenje građevinske dozvole.

A kad napokon bude gotova, škola bi trebala primiti 320 učenika u 16 razrednih odjela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.