Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova regulacija prometa - biciklisti na kolniku!

02.12.2016.

10:50

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučer je otvorena i puštena u promet rekonstruirana Gajeva ulica. Naime, po prvi puta u Gradu uvedena je nova prometna regulacija koja, uz preporuku vožnje ne brže od 30 kilometara na sat, dopušta da kolničku traku potpuno ravnopravno dijele motorna vozila i bicikli!

Za bicikliste je na križanjima također označen odvojen zaustavni prostor na semaforu, koji ih stavlja u prednost ispred automobila i omogućuje vidljiv, brži i siguran prolazak kroz raskrižje. Iz Sindikata biciklista poručuju: Umjesto povučene bijele crte posred istočnog nogostupa, čime bi se opet oduzeo prostor pješacima i protiv čega se borimo već pet godina, biciklistima je omogućeno ravnopravno kretanje zajedno s automobilima. Kada se svi naviknu na ovu novu i, za sada, jedinstvenu situaciju u Zagrebu, promet Gajevom bi trebao biti sasvim ugodan i siguran za bicikliste. Iako se neke stvari trebaju doraditi, poput zaustavne crte za automobile ispred prostora gdje biciklisti čekaju semafor, jako smo zadovoljni s vrlo pozitivnim pomakom! Nadamo se da će se ova praksa proširiti uskoro na ostatak Donjeg grada, a onda i na cijeli Zagreb!

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi na snagu je stupio u proljeće ove godine, a gradovi imaju vremena dvije godine na prilagodbu. Dva nova prometna rješenja koja su uvedena na Gajevoj ulici znače:
1. Uvođenje zaustavne površine za bicikliste koja se izvodi u semaforiziranim raskrižjima i služi boljoj vidljivosti biciklista i isticanju prednosti biciklista u raskrižju. Ovdje motorna vozila moraju stati ISPRED označene površine za bicikliste.
2. Uvođenje oznake za zajedničko prometovanje biciklista i motornih vozila na kolniku s pravom prednosti biciklista. Ova oznaka vozačima motornih vozila daje na znanje da biciklist može zauzeti kolničku traku i da je u prednosti. Uz to stoji i znak preporučene brzine od 30km/h.

Čini se da u Zagrebu ipak ima mjesta i za biciklističku infrastrukturu. Ono što sada slijedi je edukacija svih sudionika u prometu kako se kretati u ovim novim prometnim situacijama, a u Sindikatu biciklista su najavili kako će, nadaju se uz pomoć policije, raditi upravo na tome.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.