Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova usluga za slijepe i slabovidne osobe u Knjižnicama Grada Zagreba

21.04.2017.

13:34

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjižnice grada Zagreba nabavile su novu građu za slijepe i slabovidne osobe. Radi se o zvučnim knjigama Zaklade Čujem, vjerujem, vidim. Oko 400 nabavljenih zvučnih knjiga bit će raspoređeno po svim većim područnim knjižnicama.

Nova zvučna građa namijenjena je slijepim i slabovidnim osobama, ali i svima koji imaju poteškoće s čitanjem. Mogućnost posudbe je proširena pa je građu sada moguće posuditi i uz predočenje medicinske dokumentacije, što prije nije bio slučaj. To je prije bila isključivo članska iskaznica registriranih udruga. Dakle, ako osoba ima veliku dioptriju ili je doživjela nekakvu povredu, također na osnovu tog dokumenta može posuditi građu. Zvučne knjige za slijepe i slabovidne osobe se posuđuju na 21 dan s mogućnošću produženja za još jedan rok, istaknula je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej.

Građa je snimljena u DAISY formatu, za snimanje zvučnih knjiga za osobe oštećenog vida. On se vrlo lako može prebaciti u bilo koji drugi format, a u nekim slučajevima i u Brailleov teskt. Knjige su važan dio informacija za sve nas, a za osobe s oštećenim vidom njihova dostupnost ima i dodatnu dimenziju. Na taj način bit će više mogućnosti za njih da uđu u društveni život zajednice u kojoj žive, u svome kvartu. To je svakako jedna velika mogućnost za njih da jednostavno izađu iz svojih domova, da budu u društvu, da se upoznaju sa drugima i da budu možda više prisutni na raznim manifestacijama koje se događaju u knjižnicama, smatra upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim Mirko Hrkač.

A ovo su knjižnice u kojima možete pronaći zvučne knjige: Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva 40Gradska knjižnica Ante Kovačića, Zaprešić; Knjižnica Vladimira Nazora, Vodovodna 13; Knjižnica Dubrava; Bibliobusna služba, Dragutina Golika 36; Knjižnica Sivija Strahimira Kranjčevića, Zapoljska 1; Knjižnica Medveščak; Knjižnica Dugave; Knjižnica Marina Držića, Vladimira Ruždjaka 21; Knjižnica Sesvete; Knjižnica Božidara Adžije, Trg Petra Krešimira IV.; Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.