Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nove izmjene mjere roditelj-odgojitelj - ušteda od 207 milijuna kuna u idućoj godini

29.07.2022.

13:01

Autor: Magdalena Pongrac

Roditelji odgojitelji pred Gradskom upravom

Roditelji odgojitelji pred Gradskom upravom

Foto: Radio Sljeme / R.S.

Grad Zagreb uputio je u javno savjetovanje nove izmjene mjere roditelj-odgojitelj. One uključuju postupno smanjivanje novčane pomoći, ali i kompenzacijske mjere koje će objaviti naknadno. Iz udruga roditelja-odgojitelja vlast nazivaju nekompetentnom i pripremaju nove tužbe.

Cilj Grada ostaje isti - novac predviđen za mjeru roditelj-odgojitelj preusmjeriti u povećanje broja vrtića u Zagrebu. To podržava i Visoki upravni sud, koji je prve izmjene mjere odbio isključivo zbog prekratkog vremenskog roka u kojem ih je gradska vlast planirala provesti, tvrdi zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. Sada predlaže ukidanje svih uvjeta za upis djece u vrtić te postupno smanjenje novčane naknade.


- Ciljamo ovo donijeti u rujnu, na rujanskoj sjednici. 6 mjeseci od donošenja za korisnike se ne mijenja ništa. Nakon toga, s 31. ožujka, naknada se smanjuje na razinu minimalne plaće. Tri mjeseca kasnije, 30. lipnja 2023., naknada postaje iznos od 50 posto minimalne plaće i onda ta visina naknade ostaje do izlaska iz mjere odnosno dok dijete ne napuni 7 godina. 30. rujna, punih godinu dana nakon nakon što usvojimo mjeru, prvi korisnici izlaze iz mjere. -


Uštedjeli bi tako 207 milijuna kuna u idućoj godini, a godinu poslije troškovi mjere pali bi na 15 posto sadašnjih. Planiraju i kompenzacijske mjere koje će predstaviti naknadno. Komentirala je to Anamarija Berbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja-odgojitelja.


- Nisu se držali onog osnovnog, a to je kreiranje kompenzacijskih mjera. Danas smo čuli da će ih kreirati prije sjednice Gradske skupštine u rujnu. Ako ih nisu kreirali do sada, pitamo se hoće li stići kroz mjesec kolovoz. - 


Ističe i da će, ako bude potrebno, roditelji-odgojitelji zaštitu svojih prava ponovno potražiti na sudu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.