Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi broj računa dopunskog zdravstvenog osiguranja

07.01.2015.

15:23

Autor: Ana Krois, Ivana Radaljac Krušlin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s prvim danom 2015. više nije dio državne riznice, što znači da je samostalna pravna osoba koja ima samostalan račun. Za sve osiguranike dopunskog zdravstvenog osiguranja to znači da na uplatnicama moraju pisati potpuno novi broj računa za uplate.

Model i poziv na broj primatelja ostali su isti, ali je primatelj sada, umjesto dosadašnjeg Državnog proračuna, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Osiguranici koji uplaćuju višemjesečno ili mjesečno općom uplatnicom, nikako ne bi smjeli imati strahove kamo će otići njihov novac, napomenuo je glasnogovornik HZZO-a dr. Nenad Korkut: "Oni koji su svoje dopunsko osiguranje plaćali preko interneta i tako su slučajno uplatili na stari račun, a nisu pogledali na našim stranicama, ne moraju se bojati, jer su iz državnog proračuna obećali da će nama na taj račun stizati te uplate. Tako da i ono što je uplaćeno na stare račune neće se izgubiti." 

Osiguranici koji imaju ugovorene trajne naloge u bankama ne moraju ništa mijenjati, jer su sve banke obaviještene o novom broju računa. Izlaskom iz državne riznice HZZO sada samostalno raspolaže s 22,1 milijardom kuna. Iz Zavoda poručuju da će se prikupljena sredstva trošiti isključivo za plaćanje troškova zdravstvene zaštite, odnosno plaćanje lijekova, ortopedskih pomagala, medicinskih pomagala i slično. Do sada to baš i nije bilo tako. Sredstva su uplaćivana u državnu riznicu, a dio sredstava nije dolazio do HZZO-a, odnosno, korištena su nenamjenski.

Ovime bi se trebalo osigurati i 60 % više sredstava za posebno skupe lijekove, dodaje Korkut: "Taj novac koji ćemo mi sad moći planski ulagati, donijet će i neke konkretne pogodnosti za pacijente - za one s teškim bolestima, jer će nam fond skupih lijekova porasti sa 600 na 800 milijuna kn. Dakle, možemo očekivati i nove lijekove za komplicirane bolesti. Za one autoimune bolesti, karcinome i najteže rijetke bolesti."

Bolničke usluge više se neće plaćati avansno, zbog tržišne konkurencije trebale bi se smanjiti liste čekanja, a pacijenti bi trebali dobiti bolju, bržu i stručniju uslugu. Sustav bi trebao pratiti i kvalitetu rada liječnika što znači da će oni koji dobro obavljaju posao konačno moći biti nagrađeni, a oni drugi možda čak i kažnjeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.