Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi GUP tek krajem iduće godine. Radi se na projektu denivelacije željezničke pruge

02.03.2023.

16:23

Autor: Radio Sljeme

Panorama Gredelja i Zagreba

Panorama Gredelja i Zagreba

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Uloga prostornog planiranja kontinuirano slabi od hrvatskog osamostaljenja, a znatan dio prostora izgrađenih u posljednjih 30 godina nema obilježja održivosti - rečeno je na svečanosti Dana inženjera, održanoj u Gradskoj skupštini. 

Prostorni planovi su zastarjeli, kaže profesor arhitekture Tihomir Jukić, koji se zalaže za veću participaciju građana u oblikovanju prostornih planova.


- Dosad smo imali sustav planiranja "odozgo prema dolje". Posljednjih 10-ak godina, posebice nakon prosvjeda za Cvjetni trg, imamo građansku inicijativu, odnos o buđenje kvartova koje uvodi planiranje "odozdo prema gore". To je ono što može podići kvalitetu života u gradovima - smatra profesor. 


Pametnim prostornim planiranjem riješila bi se i zagušenost prometa u središtu grada. Najbolja lokacija za to je - Gredelj.


- To je veliki prostor u kojem ćemo moći smjestiti garaže i parkirališta pa se automobilom uopće neće morati dolaziti u prostor Donjeg grada. Od tamo bi se u središte grada išlo ili električnim vozilima ili tramvajima. Time bismo smanjili motorizirani promet i zagađenje. Ako želimo riješiti prometnu zagušenost u Donjem gradu teško da to možemo učiniti nekakvim zabranama prometa. Mislim da je najbolje rješenje razvoj gradske željeznice, da se iz svih dijelova grada vrlo brzo stigne u središte, a onda će biti i puno manji tranzitni promet - ističe Jukić. 


O prenamjeni Gredelja već se intenzivno govori na sastancima resornog ministarstva, HŽ-a i Grada, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Razgovara se o denivelaciji željezničke pruge. Zasad je najizglednije podizanje pruge između Držićeve i Glavnog kolodvora jer je to jeftinije, brže i manje bi ometalo željeznički promet na Glavnom kolodvoru. Trenutačno se rade studije. Ovo je prva faza, koja je nama jako bitna jer je ključna za realizaciju projekta Gredelj - kaže gradonačelnik. 


Što se tiče novog GUP-a, i na njemu traju intenzivne pripreme, otkriva zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.


- Prikupljene su inicijative za izradu novog GUP-a i sve je spremno za formalnu odluku, koja bi trebala biti izglasana na sjednici Skupštine ovog mjeseca. Nakon toga ćemo prikupljati zahtjeve vijeća gradskih četvrti. Zavod za prostorno uređenje radi na izradi novog planskog dokumenta, koji bi trebao biti u javnoj raspravi negdje u drugoj polovici iduće godine - napominje Korlaet.


Bude li sve išlo prema planu, novi GUP trebao bi biti donesen tek krajem iduće godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici