Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:00 / 04.05.2018.

Autor: Magdalena Pongrac

Novi Jelkovec dobio Centar za neovisno življenje osoba s invaliditetom

Novi Jelkovec dobio Centar za neovisno življenje osoba s invaliditetom

Novi Jelkovec dobio Centar za neovisno življenje osoba s invaliditetom

Foto: - / -

Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, u Novom Jelkovcu je otvoren Centar za neovisno življenje osoba s invaliditetom. Centar se proteže na 750 četvornih metara, a osobama s invaliditetom uvelike će olakšati život.

Pomoć pri uključivanju u aktivnosti zajednice, rehabilitacija te lakši pristup tržištu rada ono je što očekuje korisnike Centra, istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak - Dan uoči Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom. Ne želimo da ovo bude samo jedan Dan nego da svaki dan podižemo svijest o potrebama tih osoba i njihovim aktivnostima, od područja obrazovanja do zapošljavanja, kako bi bile što aktivnije i prepoznatljivije, kazala je Slonjšak.

Predsjednica Upravnog odbora Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Željka Janeš naglasila je u čemu je posebnost ovog Centra. Imamo prostore sa senzornom sobom za najmlađe. Oduvijek mi je bio san da se krene od najmlađe generacije, naglasila je Janeš, da ih se integrira u društvo te da dobiju terapiju koju trebaju.

S obzirom na to da više od 11 posto stanovnika u Hrvatskoj ima neki oblik invaliditeta, u planu je daljnje jačanje kapaciteta stambenih zajednica u našem gradu. Takve stambene zajednice omogućavaju nastavak normalnog života i nadamo se da ćemo u novim stambenim naseljima koja gradimo, poput Podbrežja, pronaći prostor za njih, rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Centar u Novom Jelkovcu dio je investicije vrijedne 10 milijuna kuna koja uključuje i uređenje prostora za Udrugu distrofičara, tri dodijeljena stana, projekt "Dnevni boravak" te Centar za pružanje usluga koji će u funkciju ući ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.