Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi rekord novozaraženih u gradu - 231

16.10.2020.

14:41

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Crni rekord i u našem gradu - 231 novozaraženi. Pogoršanjem epidemiološke situacije postavlja se i pitanje hoće li gradske osnovne i srednje škole prijeći na online nastavu, a gradski čelnici različito odgovaraju na to pitanje.

 - Ono što moramo reći da je situacija zabrinjavajuća, da imamo lokalnu transmisiju i da imamo lokalnu disperziju što znači da se osobe unutar samoizolacije ne drže propisanih mjera koje bi trebali - istaknula je glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktor Andrija Štampar, Cecilija Rotim.  

Danas je u samoizolaciju poslano oko 370 zagrebačkih učenika, nakon što su se zarazila 3 učenika osnovne i 14 učenika srednjih škola. Pojavila se informacija da sve gradske škole od studenog prelaze na online nastavu.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić poručio je da ne planiraju prelazak na online oblik nastave. Smatra da je, s obzirom na odnos ukupnog broja učenika i nastavnika i broja zaraženih u odgojno obrazovnim ustanovama, epidemiološka situacija zadovoljavajuća - Nešto više od 100 učenika je zaraženo te oko 40 djelatnika. Kada to stavimo u relaciju sa 150 tisuća učenika, djelatnika i djece u vrtićima koji svaki dan dolaze u odgojno-obrazovne ustanove u gradu Zagrebu, još uvijek je, usuđujem se reći, vrlo mali broj. Tako da mi od nekih 260 ustanova imamo samo jednu koja radi po C modelu - rekao je Lovrić.

A nakon što su uvedene nove epidemiološke mjere, vrlo je teško stanje u ugostiteljstvu. Gradonačelnik Milan Bandić smatra da je mjera dovoljno, ali ih se treba pridržavati - U utorak imamo sastanak s udrugom ugostitelja grada Zagreba, gospodinom Medakom. Treba raditi balans i treba biti mudar i razborit: zaštititi zdravlje građana i, isto tako bitno, ne ubiti gospodarstvo. Ako ubijemo gospodarstvo onda nema ni zdravlja ni ljudi. Mjere koje su donesene, pranje ruku, držanje distance i nošenje maski, su sasvim dostatne da ih se primjenjuje i ugostitelji će ih se pridržavati.

A Bandić se prethodno na fejsbuku usprotivio novim epidemiološkim mjerama u ugostiteljstvu. Ocijenio je da je mjere Covid redara, četiri četvorna metra prostora za gosta, stavljanja i skidanja maski unutar ugostiteljskih objekata mogao donijeti samo netko tko nikad nije bio u kafiću ili restoranu. "Zdrav razum nalaže nam da pod svaku cijenu ne dozvolimo da postanemo taoci virusa i da učinimo sve kako ne bi određenim potezima napravili više štete nego koristi", zaključio je gradonačelnik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.