Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi ustroj Gradske uprave od 1. siječnja 2022.

30.09.2021.

19:45

Autor: Mario Mihaljević

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Novi ustroj zagrebačke Gradske uprave, po kojemu se broj gradskih ureda s 27 smanjuje na 16, primjenjivat će se od 1. siječnja iduće godine, odlučili su u četvrtak na sjednici, većinom glasova - 26 za, osam protiv i jedan suzdržan - zastupnici Gradske skupštine.

Ta je točka na dnevni red Gradske skupštine bila uvrštena po hitnom postupku. Riječ je o prijedlogu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se novi ustroj Gradske uprave primjenjuje od 1. siječnja 2022., a ne od 31. listopada ove godine, kako je bilo najavljeno.

Prema mišljenju Ministarstva financija, novi bi ustroj Gradske uprave trebao biti prikazan i kroz proračun Grada Zagreba. Budući da se o rebalansu gradskog proračuna odlučivalo danas na sjednici, i to prema prethodnom ustrojstvu, po stupanju odluke na snagu trebao bi se raditi novi rebalans, za što nema vremena u listopadskom zasjedanju Gradske skupštine.

Stoga će proračun za 2022. biti usuglašen s novim ustrojem Gradske uprave. Zastupnici Gradske skupštine na sjednici su jednoglasno prihvatili i Tomaševićev prijedlog da se, zbog povoljnije epidemiološke situacije, izvan snage stavi odluka o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja, obrtnika i turističkih agencija na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom covida-19.

Tim su mjerama bili oslobođeni plaćanja zakupnine prostora u gradskom vlasništvu i za 30 posto im je bila umanjena komunalna naknada pa se ukupan iznos oslobođenja procjenjuje na nešto više od 113 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.