Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prvi Dijabetološki centar u Hrvatskoj otvoren u Novom Zagrebu

10.02.2023.

13:47

Autor: Magdalena Pongrac

Otvoren Dijabetološki centar u Domu zdravlja Centar - Siget

Otvoren Dijabetološki centar u Domu zdravlja Centar - Siget

Foto: Igor Soban / Pixsell

Dom zdravlja Novi Zagreb Centar u Sigetu dobio je prvi Dijabetološki centar u Hrvatskoj. Prvi je to put da će pacijentima s dijabetesom na jednom mjestu biti dostupne sve potrebne usluge i pretrage. Uz to, Dom zdravlja u Novom Zagrebu razvija i druge odjele pa bi ubrzo mogao nalikovati na svojevrsni KBC.

Dijabetološki centar u okviru Doma zdravlja u Sigetu prvi u Hrvatskoj pacijentima nudi sveobuhvatnu uslugu, kazao je ravnatelj Doma zdravlja Centar Ino Protrka:

- Na jednom mjestu imamo specijalista dijabetologa, nutricionističkog savjetnika i prvi put, ono što je novitet, farmakoterapijsko savjetovalište. Ono što planiramo u skoroj budućnosti napraviti jest uvesti kineziologa kako bi pacijent dobio i plan tjelovježbe.


Pacijenata s dijabetesom je oko pola milijuna, a mnogi od njih piju lijekove i za druge bolesti. Njih predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo poziva u farmakoterapijsko savjetovalište.

- Ondje će svaki građanin grada Zagreba koji ima kompleksnu terapiju, a to je iznad pet lijekova koje je liječnik propisao, moći doći besplatno i bez uputnice komunicirati s ljudima koji su educirani, kako bi im pomogli optimizirati svoju terapiju i shvatiti što im se događa.


Rad Dijabetološkog centra podpire i aktualna reforma zdravstva kojoj je cilj jačanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, ali i gradska vlast koja teži pravednoj raspodjeli zdravstvenih usluga, tvrdi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Usklađujemo se s mrežom javne zdravstvene zaštite Ministarstva zdravstva i gledamo kako ravnomjerno rasporediti timove primarne zdravstvene zaštite po cijelom gradu.


To zasad nije slučaj, jer južno od Save Zagreb nema nijednu bolnicu. No zato se polja djelovanja u Domu zdravlja u Sigetu šire brzo i uspješno. Ondje se nalazi i poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Srčana, koja nabavlja novi uređaj za MSCT koronografiju. Ravnatelj Srčane, Goran Krstačić.

- Mogu najaviti da je i poliklinika Srčana sada u završnoj administrativnoj fazi kako bi i u nju došao jedan dijabetolog. Samo se bojim da nam onda netko ne postavi pitanje hoće li nam uopće trebati bolnica u Blatu.


Uz već postojećeg kardiologa, nefrologa, internista i oftalmologa, u Siget uskoro stiže i pulmolog pa ne čudi, stoga, što ovaj dom zdravlja neki već vide kao budući Klinički bolnički centar Novog Zagreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.