Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novouređeni park Grič otvoren za šetače

27.10.2017.

21:47

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb je dobio još jedan romantičan park. Odmah iznad Strossmayerovog šetališta službeno je otvoren park Grič. Građani i posjetitelji na Gornjem će gradu tako imati još jedno mjesto kojim će upotpuniti duge gradske šetnje.

Arheološka istraživanja na području Griča započela su još 2003. godine te su ove godine završena, a nakon čega se krenulo s uređenjem toga dijela parka. Jedan dio parcele, istočni, uređen je poput parka iz 19. stoljeća, a na zapadnom je dijelu uz bedem uređen dio parka s karakteristikama arheološkog parka, gdje su prezentirani ostaci srednjovjekovnog bedema i kule te kraljevog dvora.

Park Grič predstavlja veoma važan arheološki lokalitet jer su na njemu otkriveni dijelovi Anžuvinske palače i srednjovjekovne kule iz 13. stoljeća.

No, ovaj će park posjetitelje zasigurno privući svojim romantičnim stazicama, klupicama, lampionima, pogledom na grad te replikom fontane Ivana Rendića koja se nalazi u središtu parka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.