Hrvatski radio

Radio Sljeme

NP Plitvička jezera zbog odgode termina učenicima naplatio skuplje karte!

06.06.2023.

14:48

Autor: Radio Sljeme

Plitvička jezera

Plitvička jezera

Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Roditelji učenika osnovne škole Ivana Granđe Soblinec Sesvete neugodno su se iznenadili kada su za dječji izlet u Nacionalni park Plitvice, nakon uplaćenih 5,50 eura, morali nadoplatiti dodatnih 7,20 eura zbog promjene termina, iako to nije ovisilo o njima.

Izlet je organiziran preko turističke agencije i karte su nabavljene po cijeni za svibanj, no kako su obilne kiše učinile dio parka nedostupnim, odlučeno je da se na izlet ide početkom lipnja. 


I tu je nastao problem jer je cijena ulaznice u lipnju znatno viša od cijene za prethodni mjesec.


- Imali smo organizirani izlet 19. svibnja s turističkom agencijom Obord na Plitvice, međutim kiša je padala danima. Na Plitvicama su u tom terminu neke staze bile i zatvorene, nisu vozili ni brodovi, nije bilo moguće ići u tom terminu. Dobili smo prvi slobodni termin 2. lipnja, ali tada su nam rekli da spadamo u novi cjenovni razred. Cijena više nije bila 5.50 eura po učeniku već 13.20 eura", rekla je učiteljica iz škole Ivan Granđe i organizatorica puta, Ivana Zrinjščak.


Usprkos brojnih upita i molbi iz Nacionalnog parka Plitvice dobili su odgovor da je nemoguće utjecati na cijenu ulaznice pa čak i u ovakvoj situaciji. 


Cijena izleta koja je skočila veše nego duplo bila je neugodno iznenađenje za roditelje.


- Ja sam osobno razočarana poprilično. Nije sada stvar tih nekoliko eura, nekim roditeljima to ne predstavlja ništa, ali nekima to radi velik problem. Moje mišljenje je da bi učenici iz Hrvatske trebali imati besplatan ulaz u nacionalne parkove. Po meni su se trebali držati one cijene koju smo ugovorili i platili, smatra mama Natalija Kalček Radovanović.


Glasnogovornik Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, Ognjen Borčić, potvrdio je cijeli događaj i ponovio da elektronički sustav naplate onemogućava promjenu cijene ulaznice.

- Bitan je taj sustav prodaje ulaznica koji nitko ne može mijenjati. On je tako postavljen. Ulaznica se kupuje za točno određen datum i za točno određeno vrijeme kada ćete ući u Nacionalni park. Mi možemo osigurati pomak unutar tog mjeseca, ali ulaziti u druge mjesece nije moguće, ustvrdio je Borčić.


Viša cijena je plaćena i djeca su posjetila naš najpoznatiji nacionalni park.


No možda bi prema mišljenu brojnih roditelja, izlet na Plitvice za školsku djecu, trebao biti besplatan, ili s jedinstvenom cijenom za cijelu godinu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.