Hrvatski radio

Radio Sljeme

NZJZ: Zagrebački zrak ne bi trebao biti štetan za zdravlje

02.11.2021.

16:49

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 u zagrebačkom zraku, kojoj smo svjedočili posljednja tri dana, rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta poput magle i uobičajena je pojava tijekom zimskih mjeseci i sezone grijanja - priopćili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Radi se o trenutnom onečišćenju zraka koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana, ali kao i uvijek Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izdaje preporuke građanima, posebice najosjetljivijim skupinama, koje su dostupne ovdje.

- Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla), koji uzrokuju stvaranje tzv. "kape" nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Treba napomenuti kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja. Tako je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti - objasnio je Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete NZJZ-a.

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja. U tom smislu, značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena.

Sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja kvalitete zraka, ali i ostale okolišne čimbenike, građani mogu pratiti na internetskog stranici Zavoda u okviru projekta Ekološke karte Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.