Hrvatski radio

Radio Sljeme

O cijeni električne energije, privatnim distributerima i pravima potrošača

10.02.2022.

12:01

Autor: Radio Sljeme

električna energija

električna energija

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Višestruko poskupljenje struje za obrtnike ugrozilo je njihov opstanak i dok još traju rasprave tko je za to kriv, najavljen je porast cijene električne energije i za kućanstva. O tome je, u našoj emisiji "9,99" govorio Mladen Žunec specijalist za tarifne sustave i tržište električne energije pri hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji.

 Dok većina građana sa zebnjom očekuje 1. travnja, za kada je najavljeno moguće poskupljenje struje, korisnici privatnog distributera GEN-I već su dobili obavijest o višoj cijeni električne energije koja kreće od ožujka. No korisnici imaju pravo tražiti raskid ugovora.

-  Tržišni distributeri kao što su GEN-I, EON energije i HEP opskrba, moraju 45 dana unaprijed najaviti poskupljenje svojim korisnicima te dati mogućnost za raskid ugovora ukoliko ne žele prihvatiti novu cijenu električne energije, tvrdi Mladen Žunec.  

Porast cijene plina na međunarodnom tržištu glavni je uzrok porasta cijene struje, ali samo u onim zemljama gdje se električna energija proizvodi iz plinskih elektrana, reko je Žunec te smatra da u Hrvatskoj cijena ne bi smjela ići previše gore jer se samo ograničena količina električne energije proizvodi iz plinskih elektrana. 

Žunec je najavio i projekt ugradnje oko 2,5 milijuna naprednih brojila koja će olakšati kontrolu potrošnje te onemogućiti krađu električne energije, a sama cijena ugradnje neće pasti na kućanstva.

Želite li plaćati točno onoliko koliko ste potrošili, bez akontacije, Žunec savjetuje da od HEP-ODS-a tražite opciju u kojoj sami, za svaki mjesec, očitavate brojilo i plaćate prema potrošnji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.