Hrvatski radio

Radio Sljeme

O Jarunskom mostu se razmišlja ali odgovorno

23.05.2023.

18:30

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Polemike oko Jarunskog mosta

Polemike oko Jarunskog mosta

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je u utorak na sjednici Gradske skupštine da se razmišlja o gradnji Jarunskom mosta, ali odgovorno, pa je Gradska uprava naručila dodatnu prometnu studiju za njegovu izgradnju.


Korlaet je to rekao u raspravi u kojoj su, na prijedlog nezavisnog zastupnika Ivice Lovrića, zastupnici govorili o realizaciji tog projekta. Skupština na kraju nije prihvatila Lovrićev prijedlog da se u proračun uključe sredstva za finalizaciju tog projekta, koji je u planu već godinama.  


-Jarunski most jedan je od ključnih infrastrukturnih projekata, on je daleko odmakao u svojim pripremnim fazama, znamo da te pripreme traju jako dugo, no prema izjavama gradonačelnika stekao sam dojam da se želi odustati od tog mosta, rekao je Lovrić u Skupštini. 


Zamjenik Korlaet poručio je Lovriću da njegove prozivke za nepostupanje više idu na račun prethodne vlasti, s obzirom da je natječaj za most završen 2007. godine, pa je Lovrić imao 15 godina da riješi taj problem. No, dodao je, gradska vlast razmišlja o tom projektu, ali je naručila dodatnu prometnu studiju kako bi ocijenila kojom trasom bi most trebao ići. 


-Ne želimo paušalno donositi odluke teške oko 300 milijuna kuna, to nije mali novac. O mostu Jarun se razmišlja, ali odgovorno i uz sve dionike, prostorne stručnjake i planere, istaknuo je Korlaet. Dodao je kako se razmišlja i o trasama koje su zapadnije od postojeće, kao o alternativi. Lovrić je potom optužio Gradsku upravu da “naručuje po desetke studija” za svoje projekte, za što sumnja da se radi o pranju novca. 


Korlaet mu je odgovorio da su, primjerice, studije za Paromlin obveza koju propisuju ITU fondovi, te je odbacio sumnje u bilo kakve nezakonitosti. 


-To je potpuno netočno, odbacujem te optužbe jedan kroz jedan, rekao je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.