Hrvatski radio

Radio Sljeme

O postavljanju solarnih panela bit će riječi na gradskoj skupštini!

26.10.2021.

11:27

Autor: Boris Bogić

Slavko Midžor/PIXSELL

Slavko Midžor/PIXSELL

Foto: - / -

O važnosti sunčanih elektrana tj. postavljanju solarnih panela na zgrade u vlasništvu grada Zagreba, bit će riječi na redovnoj sjednici Zagrebačke gradske skupštine, a o tome je se danas raspravljalo u našoj emisiji "Gradska posla".

Pomoćnik pročelnika za energiju i klimu Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Ivan Ivanković,  istaknuo je financijsku isplativost postavljanja solarnih panela i fotonaponskih elektrana na zgrade u vlasništvu grada Zagreba.

- Poanta fotonaponskih elektrana je u tome da kako vrijeme ide, a cijena električne energije raste, cijena postavljanja modula postaje sve jeftinija te je period povrata uloženih sredstava sve brži, a nakon povrata sve ostalo je zarada, tvrdi Ivanković

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac smatra kako su solarni paneli danas dostupna tehnologija, ali da još uvijek kod nas nedostaje dovoljno znanja o toj tehnologiji.

-  Činjenica je da u Hrvatskoj još nedostaje znanja iz tog područja te dovoljno dobrih primjera no za gradu Zagrebu i Energetske agencije kako bi to promijenili, rekao je Domac.

Do sada su na 21 objekt u vlasništvu grada postavljene fotonaponske elektrane ukupne snge 0,7 Megavata, te je investirano od 2012. do danas 8 milijuna kuna, a ostvarena je zarada oko 800 tisuća kuna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.