Hrvatski radio

Radio Sljeme

"O pravim razlozima poskupljenja odvoza otpada se ne govori"

14.11.2019.

12:22

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

"Zagrepčani ne zaslužuju ovako lošu, a još i skupu brigu o otpadu", istaknuo je gradski zastupnik Progresivnog saveza, Renato Petek. Smatra da se o pravim razlozima najavljenog poskupljenja odvoza otpada ne govori iako građani o tome trebaju znati istinu.

"Nemamo sortirnice, ozbiljnu kompostanu, centar za gospodarenje otpadom, energanu", poručio je Renato Petek. To su, kaže, poražavajući rezultati višegodišnje vlasti ove Gradske uprave.

Stoga je cijeli sustav gospodarenja otpadom opisao s pet NE. Prvo je: Nepravedno - Zbog toga što se usluga neće naplaćivati prema količini proizvedenog otpada već prema fiksnom i varijabilnom dijelu. 

Zbog varijabilnog dijela računa građani neće moći utjecati na krajnju cijenu odvoza otpada pa je cijeli sustav i nemotivirajući. Razloge poskupljenja odvoza građani ne znaju, kaže Petek, zato je gospodarenje otpadom i netransparentno - Ono što je veliki problem je što imamo ugovore s jednim te istim oporabiteljima već godinama. Oni uredno pobijeđuju na natječajima koji su napravljeni kako jesu pa cijene konstantno rastu. Oni diktiraju cijene.

- Četvrto je: nefunkcionalno. Svi vidimo da je Zagreb postao prljav grad zbog smeća koje je razasuto po ulicama, okolo zgrada - instaknuo je Petek.

Na kraju, napominje gradski zastupnik, sustav je neisplativ - U Zagrebu jedan djelatnik zaposlenu u sektoru gospodarenja otpadom pokriva 400 stanovnika, u Beču 600, a u Ljubljani 750. To je primjer koliko je ekonomično, koliko je funkcionalno zbrinjavanje otpada u Zagrebu.  

Petek zaključuje da ćemo morati plaćati penale Europskoj komisiji jer nećemo stići ispuniti preuzete obveze pa bi se moglo dogoditi da će za nesposobnost političara odgovarati građani.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.