Hrvatski radio

Radio Sljeme

O suvlasničkim odnosima u zgradama bilo je riječi u emisiji 9,99

05.02.2019.

12:55

Autor: Boris Bogić

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Srž problema u odnosima stanara, prema riječima odvjetnika Marka Ramljaka, je u međuvlasničkom ugovoru, koji je prvi put potpisan još 1996-te godine, a kao po špranci se potpisuje do danas iako više ne pokriva sve imovinsko-pravne odnose suvlasnika.

Kao jedan od najvećih problema u odnosima stanara, navodi odvjetnik Marko Ramljak, činjenica je da onog trenutka kad ste kupili stan u zgradi, postali ste i suvlasnik cijele zgrade.

To znači da niste odgovorni samo za svoj stan već i za sve zajedničke prostorije, fasadu, krov ili dvorište.
A što učiniti s problematičnim susjedom koja radi nered i ne sudjeluje u zajedničkim poslovima:

- Zakon daje mogućnost da se njih isključi iz suvlasničke zajednice i to na zahtjev većine ili čak manjine stanara. Međutim to je jedan jako rastezljiv pojam. Vraćamo se opet na "vlasništvo" koje je ustavna vrednota, pa isključenje nekoga prisilno iz suvlasničke zajednice nije nešto ćemu sudovi olako pribjegavaju. -

U emisiji je bilo govora i o obnovi fasada na zgradama. Pitanje slušatelja bilo je može li stanar dvorišne strane zgrade biti izuzet iz troškova energetske obnove fasade - ako se ona izvodi na uličnom pročelju:

- Ako suvlasnik od uređenja fasade nema nikakve koristi može tražiti da sud njega izuzme od plaćanja troškova, to je propisano člankom 89. zakona o vlasništvu. - ustvrdio je odvjetnik Marko Ramljak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.