Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježava se Dan branitelja grada Zagreba

30.05.2019.

14:47

Autor: Emina Dabo Hunjak

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Dan je branitelja grada Zagreba. U spomen na poginule hrvatske branitelje izaslanstvo Grada Zagreba zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem položili su vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju i Krematoriju nakon čega je održana misa u crkvi Svetog Marka i primanje u palači Dverce.

Izaslanstvo Grada Zagreba jutros je položilo vijence ispred spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli, središnjeg križa u Aleji branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prvog ministra obrane Gojka Šuška i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata - Kenotaf na Krematoriju. Vijence je položio i gradonačelnik Milan Bandić.

- Zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu, koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske u otporu protiv velikosrpske agresije Slobodana Miloševića, mi imamo Hrvatsku. Pobijedili su ideali hrvatskih, ali i zagrebačkih branitelja, jer Zagreb je bio glavni logistički centar i dao je mnoge ljude u brigade Hrvatske vojske i nosi titulu herojskog grada s istinskim herojima Domovinskog rata. Da nije bilo tog hrvatskog zajedništva i hrvatske pomirbe, branitelja i prvog predsjednika, mi danas ne bismo imali Hrvatsku. Ali nije nam svejedno kakva je i zato ne smijemo stati i moramo raditi na tim idealima dok ih ne realiziramo - rekao je gradonačelnik.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi svetog Marka služena je misa za poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a zatim je u palači Dverce gradonačelnik, već tradicionalno, primio zapovjednike zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike udruga grada Zagreba iz Domovinskog rata. Jedan od njih je i član kluba Veterna 148 brigade Hrvatske vojske Trnje Milan Zanoški.

- Dab branitelja grada Zagreba nešto je što je svakom branitelju vrlo važno, nekadašnji Dan državnosti, stvaranje prvog višestranačkog demokratskog hrvatskog sabora i početak stvaranja Hrvatske - rekao je Zanoški.

Predsjednik gradskog odbora za branitelje Miodrag Demo naglasio je kako je Zagreb dao najveći obol u Domovinskom ratu te kako je veliki broj Zagrepčana sudjelovalo u obrani domovine te na ratištima u Vukovaru, Petrinji, Škabrnji i Lici.

- Sve je odavde kretalo iz Zagreba i sve je završeno u Zagrebu. Grad Zagreb je bio logistički centar bio i centar koji je stvorio 24 brigade i samostalne postrojbe. Bilo je uključeno 75 tisuća hrvatskih branitelja iz grada Zagreba - rekao je Demo.

Danom branitelja grada Zagreba želi se odati počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te svim hrvatskim braniteljima koji su iz Zagreba otišli na ratišta diljem Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.