Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježava se Svjetski dan osteoporoze

20.10.2021.

14:45

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetski je dan osteoporoze. Bolest je to starije dobi od koje najviše obolijevaju žene. Budući da bolest najčešće nema simptoma nazvana je "tihom epidemijom", a da bi građani saznali boluju li od nje, organizirani su besplatni pregledi.

Prošle je godine u našoj zemlji od osteoporoze, bolesti kostiju, oboljelo 111 tisuća 782 građana, od čega su 90 posto žene. Osteoporoza je nazvana "tihom epidemijom"; nema nikakvih simptoma dok se ne doživi prijelom, objašnjava voditelj centra za osteoporozu KBC-a Zagreb Zlatko Giljević - Ti simptomi su, u principu, blagi da bi liječnik mogao prepoznati da se radi o osteoporozi. Ako je osoba pogrbljena, ako je starije životne dobi, ako je u životu imala prijelome, to je rizik da ima osteoporozu. 

Iako je to bolest starije životne dobi, prevencija počinje u mlađoj - Bitno je koliko smo stvorili našu kost do 35. godine života. To počinje od vrlo mlade životne dobi, od djece, školske dobi; dovoljnom fizičkom aktivnošću, dovoljnim unosom mliječnoga, jer oni jako dobro resorbiraju kalcij iz mlijeka, te boravkom vani sa dovoljno vitamina D, učvršćuju kost - napomenuo je Giljević.

Koliko su im čvrste kosti, građani mogu provjeriti do kraja prosinca u kampanji "Aktivno za zdrave kosti" - Naglasak ove kampanje je pozvati žene iz rizične skupine, u predmenopauzi i postmenopauzi kao i muškarce u dobi iznad 60 godina da se odazovu probiru, odnosno mjerenju gustoće petne kosti. Pregledi su besplatni, ne traju dugo, mjerenje gustoće je svega minutu i onda je razgovor s liječnikom - otkrila je predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu, Vesna Mijoč. 

Za pregled se treba prijaviti u Društvu. Cilj kampanje je prevencija i rano otkrivanje osteoporoze jer se, zaključuje Mijoč, bolest može liječiti ako se na vrijeme otkrije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.