Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježava se Svjetski dan pošte

09.10.2015.

10:34

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan pošte, a sutra će se obilježiti Dan Hrvatske pošte, odnosno 25. godišnjica od odluke Sabora o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća. Tom će se prigodom dodijeliti i godišnje nagradade radnicima.

U povodu te obljetnice Hrvatska je pošta dobila za područje cijele zemlje 180 električnih bicikala koji će zamijeniti mopede. Ulaganje je vrijedno nešto više od tri milijuna i 700 tisuća kuna.

Glasnogovornica Hrvatske pošte Jo Kempen: "Ti su bicikli idealni za dostavu, kako zbog tehničkih performansi, tako i zbog ekoloških benfita. Moram napomenuti da će tih 180 bicikala ostvariti smanjenje CO2 za čak 100 t godišnje. Ono što je zgodno oni postižu brzinu do 25 km/h, prelazit će područje do 35 km i mogu ponijeti do 200 kg težine poštara i pošiljaka zajedno."

Na zagrebačkom području bit će dvanaesetak električnih bicikala i to u Novom Zagrebu, Zaprešiću i Velikoj Gorici. Projekt je financijski podržao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.