Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježavanje dana Muzičke akademije

12.01.2022.

15:50

Autor: Mario Mihaljević

Muzička akademija

Muzička akademija

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Dan je Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu koji se slavi u godini u kojoj se nizom događanja obilježava stota godišnjica. Jedno od njih je i svečana sjednica Vijeća Muzičke akademije koja je održana danas u podne.


Muzička akademija najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Izravan je nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda, osnovane 1829. godine, pod čijim je okriljem 1921. započela s djelovanjem kao visokoškolska glazbena institucija. Akademija svoj dan obilježava nizom događanja u zgradi na Trgu Republike Hrvatske, a ove je godine obilježavanje još značajnije jer je stota obljetnica. 


Program se nastavlja večeras u 19 sati tradicionalnim besplatnim koncertom u Koncertnoj dvorani „Blagoje Bersa“ na kojem će nastupiti studenti sa Zagrebačkim solistima, te u petak u KD Lisinski kada će se pridružiti Zagrebačkoj filharmoniji. Oba koncerta moći će se pratiti i virtualno, preko YouTube kanala Akademije. 


Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu u subotu, 22. siječnja, organizira Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike srednjih glazbenih škola.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.