Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja

04.10.2019.

14:10

Autor: Nikolina Devčić

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana zaštite životinja, Zagrepčane za vikend očekuje bogat zabavni i edukativni program na Bundeku i u Zoološkom vrtu. Udruge za zaštitu životinja pozivaju građane da pridonesu stvaranju svijeta s više suosjećanja i manje nasilja prema životinjama.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada kako bi se upozorilo na prava životinja, odnos čovjeka prema njima i na važnost životinja za život na Zemlji. Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da se taj dan slavi od 1925. godine, svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan sv. Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. 

Prijatelji životinja smatraju da je u Hrvatskoj nužno provesti Zakona o zaštiti životinja iz 2017. koji je donio obvezu lokalnim zajednicama da obiđu sva kućanstva i provjere jesu li svi psi označeni mikročipom te mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke, što je iskoristilo više od 150 gradova i općina pa tako i Grad Zagreb.

Predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman poziva građane da Međunarodni dan zaštite životinja obilježe u subotu, 5. listopada, na Bundeku.

- U subotu od 10 do 17 sati pozivamo građane na Bundek da zajedno provedemo vrijeme uz udruge za zaštitu životinja i obilje dobre veganske hrane.

Da je veliki ljubitelj životinja, voli istaknuti gradonačelnik Milan Bandić koji je na konferenciju došao u pratnji svog ljubimca Rudija.

- To je ogromna odgovornost. Ja to znam jer imam mog Rudija. To što kućni ljubimac može, čovjeka terapeutski,  psihološki i emotivno napojiti, nijedan čovjek ne može.

Iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba najavljuju da će na Bundeku pripremiti sadržaj posebno zanimljiv djeci i mladima u kojem će, kao što to sustavno rade, upozoriti da se ljubav prema životinjama odražava i odgovornim odnosom prema kućnim ljubimcima. Posjetitelji će moći upoznati neke od pasa koji jedva čekaju udomljenje. 

Edukatori Zoološkog vrta na Bundeku će građane upoznavati s vrijednošću divljih životinja u urbanim sredinama - od leptira preko ježeva i ptica do srnjaka. 

U nedjelju, 6. listopada, Međunarodni dan zaštite životinja obilježit će se i na Zebrinu trgu u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Tamo će se predstaviti CARE, poseban program koji obuhvaća projekte zaštite životinja u koje je ZOO uključen. Među njima je SOS Stork Hrvatska, projekt označavanja bijelih roda odašiljačima kako bi ih se pratilo na selidbenom putu. Posjetitelji koji kupe razglednicu kojom se podupire program CARE, moći će se uključiti u igru spretnosti, znanja, brzine i snalažljivosti, a troje najuspješnijih postat će posvojitelji životinja iz ZOO-a koje pripadaju ugroženim vrstama. 

Životinje ugroženih vrsta koje žive u ZOO-u fotografirao je Damir Hoyka. Ta serija fotografija POP ZOO zimus je bila izložena u Muzeju Mimara, a u nedjelju će krasiti Edukativni trg. I djeca će se poticati na kreativnost te će u ZOO-u od papira izrađivati repove različitih životinja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.