Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježavanje rođendana Nikole Tesle

10.07.2017.

13:49

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugi je dan trodnevne manifestacije "Tesla & Friends" kojom se obilježava 161.-vi rođendan Nikole Tesle. Nacionalni dan Nikole Tesle započeo je polaganjem cvijeća na znanstvenikov spomenik, a završit će predstavom i dodjelom nagrada.

Svečanost obilježavanja Teslinog rođendana započela je polaganjem cvijeća na njegov spomenik u našem gradu. Dani Nikole Tesle održavaju se osmu godinu zaredom u organizaciji Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Nakon prigodnog programa simbolično je puštena i Teslina golubica, Osim simbola mira i ljubavi koji želimo dati, to je i Teslina inspiracija. To je dio Tesline duhovnosti - Teslina golubica, rekla je Dragica Mihajlović iz spomenute Udruge.

U hotelu Esplanade večeras će biti održana dodjela godišnje nagrade "Nikola Tesla - Genij za budućnost" u tri kategorije, Iz kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli te projekti pravnih i fizičkih osoba u dvije kategorije: uporabni predmeti i replika neki od Teslinih izuma. Treća kategorija je projekti iz područja Teslinog proširenog djelovanja, a to znači sve ono čime se Tesla bavio, objasnila je Mihajlović.

Uz podjelu nagrada bit će održan okrugli stol i panel diskusija Inspirirani Teslom te kazališna predstava Tesla anonimus u kazalištu Gavella s početkom u 20 sati.

Sutra će od 10 do 15 sati u HGK-Komora Zagreb biti održana konferencija Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma, a navečer još jedna izvedba predstave "Tesla anonimus".  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.