Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen Dan narcisa

25.03.2023.

13:11

Autor: Radio Sljeme

Dan narcisa na Cvjetnom trgu

Dan narcisa na Cvjetnom trgu

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Posljednju subotu u ožujku središte Zagreba osvježila je žuta boja nade. Dan je narcisa kojim se upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena, rak dojke. 

Goranka Perc tešku dijagnozu saznala je 2016. godine, u 43-oj godini života. Uvijek je, kaže, bila zdrava, nikad sklona porocima, redovito išla na preglede. Šokirala ju je vijest da ima rak dojke.


- Redovito sam se kontrolirala od 20. godine, bez obzira što u mojoj obitelji nije bilo pojavnosti raka. Bolest mi je otkrivena na redovitoj kontroli. Imala sam operaciju i zračenje, no na sreću izbjegla sam kemoterapiju. I to samo zato što je rak rano otkriven - ispričala nam je Goranka. 


Zbog sina koji je tada imao 8 godina odlučila je ne posustati. No teško da bi uspjela bez psihološke pomoći, koju joj je osigurala udruga Nismo same.


- Bolest je najteže pala mojim roditeljima i suprugu. Sin je bio premali da bi shvatio o čemu je riječ. Osim pacijentima, teško je i našim obiteljima. Adekvatnu podršku od sustava nemamo mi, a oni još manje. Pridruživši se ovoj udruzi upoznala sam jako puno žena koje su se puno jače, češće i glasnije smijale nego ljudi koji nisu bolesni. Prigrlila sam taj način života. Uživam u svakom danu, trudim se više vremena posvetiti sebi. Koliko god to čudno zvučalo, mislim da mi je život sada kvalitetniji i ispunjeniji - priznaje nam Goranka. 


Pozitivne vibracije su ono na što se, nakon čak dvije teške dijagnoze, usmjerila i Janja Mitić. Preboljela je tumor debelog crijeva i tumor na mozgu.


- Rekao mi je doktor da je sve dobro i da se vidimo za tri godine. Imam stalno nešto, ali hodam po žici i uvijek idem na onu pozitivnu stranu. Uopće ne razmišljam o bolesti. Preporučujem svima da idu na preventivne preglede. Ja sam na sreću rano otkrila rak - kaže nam Janja. 


Rak dojke i dalje je po pojavnosti na samom vrhu. Ne oboljevaju samo žene, već i muškarci. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak za 2020. godinu, u gradu Zagrebu je zabilježeno 708 novooboljelih žena, a u Hrvatskoj njih 2.869. Dobra je vijest što je smrtnost u padu, a tome pridonose i globalne akcije poput Dan narcisa, kojima se pozivaju žene na redovite preventivne preglede. Jer ako se otkrije na vrijeme, rak je izlječiv. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici