Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:10 / 27.01.2018.

Autor: Margareta Jozinović

Obilježen Dan Srpske pravoslavne opće gimnazije

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

Prema julijanskom kalendaru danas je svetkovina svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvjetitelja srpskog, pa je ujedno i Dan škole u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković. Tom prigodom održana je i školska predstava "Veliki rat - vrijeme bola i nade".

Danas je sveti Sava, ujedno i dan naše škole, ali i svih škola koje imaju srpski predznak zbog doprinosa koji je dao sveti Sava u prosvjeti, književnosti, arhitekturi i umjetnosti, rekao je ravnatelj protojerej-stavrofor, Slobodan Lalić.

Nakon liturgije u školskoj kapeli, prigodno je održana predstava koju su osmislili i izveli učenici ove škole. Kroz ples, pjesmu i monologe prepričali su pismo majke u potrazi za sinom jedincem tijekom Prvog svjetskog rata.

Predstava je svakako dojmljiva, posebno kolaž pjevanja, video materijala te glume koji su učenici prikazali. Sveti Sava je prvi svetitelj, prosvjetitelj i prvi prosvijećeni vladar među Srbima. Svakako je centralna historijska figura Srba, ne samo povezana sa Crkvom i obrazovanjem, iako je slava škola i obrazovanja, zbog doprinosa širenja svijesti o važnosti širenja kršćanskoga nauka, kazao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.