Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen je Međunarodni dan turističkih vodiča

23.02.2019.

13:16

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča Društvo turističkih vodiča Zagreba tradicionalno organizira besplatne razglede grada za sve građane. Obilazak obuhvaća Kaptol i Gornji grad, a priključio mu se i gradonačelnik.

Svake prve subote nakon 21. veljače, kada se obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča, članovi Društva turističkih vodiča Zagreba daju besplatne obilaske grada za građane.  Okupljeni turistički vodiči preporučili su najljepše dijelove grada za razgled, ali i upozorili na probleme s kojima se njihova struka suočava.

Predsjednik Udruženja turističkih vodiča grada Zagreba Žarko Gazzari istaknuo je kako je odaziv građana svake godine sve veći, a neki na turističke obilaske dolaze svake godine.

Okupljeni turistički vodiči poručili su kako vole svoj posao unatoč problemima s kojima se suočavaju.

Upozorili su i na diskriminirajući položaj svoje struke, kako sami ističu, kada je riječ o primanju naknada za nezaposlene u periodu kada ne rade. Za razliku od ostalih struka, oni tu naknadu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ne dobivaju.

- Kada turistički vodiči nemaju posao onda se nemaju pravo prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje iz razloga jer se krivo tumači zakon. Ako se imaju svi ostali pravo prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje u vrijeme nezaposlenosti zašto ne bi imali i turistički vodiči - pita se Marjeta Trkman Kravar, turistički vodič grada Zagreba.

Iz godine u godinu Zagreb postaje sve zanimljivije turističko odredište te centar kontinentalnog turizma zbog čega raste i broj turističkih vodiča i potreba da se njihova prava zakonski što bolje reguliraju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.