Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:04 / 02.04.2019.

Autor: Krešimir Vešnik

Obilježen Međunarodni dan dječje knjige

Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / -

Obilježava se Međunarodni dan dječje knjige. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je manifestacija "Knjižna booka" u kojoj su sudjelovali učenici iz cijele zemlje, a Knjižnice grada Zagreba nagradile su najčitatelja u prošloj godini.

Na rođendan Hansa Christiana Andersena, svake se godine obilježava Međunarodni dan dječje knjige. Zato je održana i peta "Knjižna booka" - svečanost knjige i čitanja, na kojoj je sudjelovalo više od 250 učenika iz cijele zemlje.

Unatoč tome što se često misli suprotno, predsjednica Udruge školskih knjižničara, Vanja Jurilj ističe da djeca ipak čitaju - Postoji uvijek jedna skupina koja čita, koja rado piše potaknuta čitanjem, ali nema dovoljno dobar pristup javnosti pa se o njima malo zna. Naša je pretpostavka: kada bi se više znalo, onda bi se i više čitalo - zaključila je Jurilj.

U skupini koja čita je i četrnaestogodišnji Viktor Mijatović, učenik Osnovne škole Ivana Cankara, kojeg su Knjižnice Grada Zagreba nedavno proglasile za najčitatelja u pošloj godini. On je lani pročitao čak 165 knjiga - Nisam niti znao da sam toliko pročitao do tjedan ili dva prije dodjele nagrada. Čitam kada nađem vremena tako da se sve to stignem. Dobro je čitati da se razvijaju moždane stanice, da naučimo više novih riječi, da možemo čitati na stranim jezicima - sve nam to pomaže - istaknuo je Mijatović.

"Književna booka" ugostila je i poznate pisce za djecu i mlade: Julijanu Matanović, Mladena Kušeca, Božidara Prosenjaka i Hrvoja Kovačevića, a podijeljene su nagrade za najbolje literarne radove.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.