Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen međunarodni dan zdravlja

07.04.2018.

15:27

Autor: Mia Majić

Filip Kos/PIXSELL

Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana zdravlja u našem gradu prigodno je obilježen na nekoliko lokacija s različitim događanjima. Središnji događaj odvio se na Cvjetnom trgu gdje su građani mogli besplatno provjeriti zdravlje, a svemu je nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Svjetski dan zdravlja prigodno je obilježen na nekoliko gradskih lokacija, a jedan od najprivlačnijih građanima zasigurno je bio Trg Petra Preradovića. Osim što su mogli besplatno izmjeriti tlak i šećer te čuti korisne savjete prisutnih liječnika, građani su u redu čekali i na besplatnu masažu.

Bez obzira na mala izdvajanja za resorno ministarstvo u odnosu na prosjek Europske unije, zdravstveno stanje naših građana i dalje je vrlo dobro, naglasio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak. Do prije nekoliko godina smo po svim zdravstvenim pokazateljima, a to je očekivano trajanje života i dojenačka smrtnost smo bili u grupi A zemalja Europske unije koji imaju najbolje te pokazatelje. Ako uzmete u obzir infrastrukturu kakvu imamo u Hrvatskoj i kakvu smo naslijedili naše zdravstveno stanje, sustav, pokazatelji i zaštita i stanje je jako dobro.

A trenutačno nacionalno zdravstveno stanje ocijenio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekavši kako se bitno ne razlikujemo mi u Hrvatskoj od drugih naroda u ovom dijelu Europe. Velika je pojavnost kardiovaskularnih, zloćudnih bolesti, a nažalost i drugih tako da je to jedan problem kojega imaju i druge nacije i u tome smislu poduzimaju se mjere koje su moguće.

Prema posljednjim podacima iz 2015. godine od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji umrlo je 25 tisuća ljudi, a kako biste zaštitili svoje zdravlje liječnici savjetuju da pripazite na prehranu, budete tjelesno aktivni te obavljate preventivne preglede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.