Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe u Zagrebačkoj županiji

26.04.2019.

13:45

Autor: Čarles Gržinić

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Centralna svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Zagrebačkoj županiji danas je održana u Jastrebarskom gdje je pokazano zbrinjavanje pacijenta koji ima epileptički napad. Edukacija zbrinjavanja pacijenata održana je i u još sedam gradova u Zagrebačkoj županiji.

Kako pomoći pacijentu koji ima epileptički napade u Jastrebarskom je demonstrirao tim ispostave Jasrebarsko zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Naglašavajući da bi hitna do pacijenta u slučaju napada trebala stići u roku od 20 minuta , govoreći o epilepsiji zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Katarina Penić rekla je i ovo
-Kada laici dođu u situaciju da vide epileptički napad najvažnije je pomoći osobi pomoći da ne padne. Ni u kojem slučaju ne smije im se izvlačiti jezik. Važno je mjeriti vrijeme napadaja, te što prije pozvati djelatnike hitne medicinske službe. Ako hoćete pomoći, morate ostati sabrani jer i na taj način pomažete pacijentu. Kad napad prođe okrenite osobu na bok i stavite mu jastuk ilu jaknu ispod glave. U trenutku trajanju napada nikako ne pokušavajte ljudima ispravljati ruke ili noge jer ih možete slomiti-

Osim u Jastrebarskom, ista demonstracija zbrinjavanja pacijenata održana je još i u Zaprešiću, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Dugom Selu, Ivanić Gradu te Velikoj Gorici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.