Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21.09.2022.

13:26

Autor: Mario Mihaljević

Obilježavanje

Obilježavanje

Foto: Patrik Macek / Pixsell

 Ispred klinike za Psihijatriju Vrapče obilježen je Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Liječnici su senzibilizirali javnost i upozorili na raširenost ove neizlječive bolesti. Poseban dio događanja bila je mala modna revija rukavića koje su na modnoj reviji ispred klinike nosili korisnici OZANE - osobe s intelektualnim teškoćama. 

Alzheimerova bolest je progresivna i neizlječiva bolest mozga koju karakteriziraju gubitak pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjena osobnosti. Bolest je to koja mijenja ne samo oboljelu osobu već i cijelu obitelj, i zato želimo privući pozornost šire javnosti na ovu problematiku, istaknula je ravnateljica klinike za psihijatriju Vrapče Petrana Brečić


-Ono što je vrlo teško kod Alzheimera je da ne mijenja samo identitet kod osobe koja je bolesna, već na jedan dramatičan način mijenja ulogu cijele obitelji. Želimo senzibilizirati javnost, i da što veći broj građana ozbiljno pristupi ovoj problematici. U Hrvatskoj od Alzheimerove bolesti boluje oko 100 tisuća ljudi, dok grad Zagreb bilježi 19 tisuća oboljelih. To su brojke koje zabrinjavaju, jer je riječ o epidemijskim razmjerima-. 


Poseban dio događanja bila je mala modna revija rukavića koje su na modnoj reviji ispred klinike nosili korisnici OZANE - osobe s intelektualnim teškoćama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.