Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:51 / 03.04.2018.

Autor: Krešimir Vešnik

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Savez udruga za autizam Hrvatske predstavio je edukativni program "3 koraka" kojem je cilj osvijestiti javnost o poremećajima iz spektra autizma. Predstavljena je i knjiga "Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje nakon dijagnoze".

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je na Cvjetnom trgu, prigodnim puštanjem u zrak plavih balona na kojima je pisalo "Autizam 12 tisuća", koji predstavlja broj osoba s autizmom u našoj zemlji.

Naša poruka ovogodišnjeg Dana autizma je da ne želimo više raditi posao sustava i da želimo da država preuzme svoje obaveze koje je potpisala Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom te da sustavno uspostavi usluge koje su potrebne u zajednici, a to su: rana intervencija, školovanje dostupno svima i skrb o odraslima, rekla je Predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske, Lidija Penko.

Predstavljena je i knjiga "Autizam: Vodič za roditelje i njegovatelje nakon dijagnoze"Knjiga je namijenjena roditeljima i njegovateljima, svima koji se, zapravo, na neki način prvi puta susretnu s autizmom. Dakle, roditelji koji saznaju dijagnozu da im dijete ima autizam, što eventualno mogu očekivati, koji simptomi se mogu javiti kod dijeteta, kakve situacije se mogu dogoditi, na koji način se to onda može riješiti, kako svojem dijetetu biti podrška, istaknuo je iz Saveza, Luka Femec koji je protumačio i edukatvni program "3 koraka"Tri koraka od kojih se program sastoji su: Priđi, pitaj i pomozi. Program je namijenjen uslužnim, trgovačkim, javnim  djelatnostima, dakle djelatnostima koje su namijenjene svim građanima, a na način da educiraju, senzibiliziraju djelatnike tih djelatnosti o autizmu, što je to, zapravo, autizam i kako osobi koja koristi te usluge možemo olakšati da ih koristi kao i ostali građani. 

Za besplatno preuzimanje Vodiča, ali i za prijavu za edukacije potrebno je kontaktirati Savez udruga za autizam Hrvatske.

Kontakt možete pronaći ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.